Megvan a Tesla Semi első európai megrendelője

A Tesla a napokban nyitotta meg a Semi megrendelését három európai ország, Norvégia, Hollandia, és az Egyesült Királyság számára, és máris megvan a legelső jelentkező, aki élni kívánt a lehetőséggel, hogy az amerikai gyártó elektromos kamionjaival bővítse flottáját.

A legelső előrendelés az öreg kontinensről a norvégoktól érkezett az Asko élelmiszer-ellátó vállalat jóvoltából. Érdekes módon az elmúlt néhány nap 100-125 darabos rendelései után az Asko csupán 10 járműre tett le foglalót. Úgy látszik, hogy az amerikai kontinensen tapasztalt lavinahatás itt elölről kezdődik, és csakúgy, mint a tengerentúlon, először csak kis darabszámban vásárolnak kamiont a vállalatok, majd egymással versengve egyre nőni fog ez a szám. Az Asko vezérigazgatója, Tore Bekken azzal magyarázta a 10 darabos rendelést, hogy még nem tud eleget a Semiről ahhoz, hogy magabiztosan beszerezhessen többet, ám abban biztos, hogy az elektromos technológiában a Tesla jutott a legmesszebbre, és reméli, hogy az Asko lépése még több vállalatot buzdít majd a vásárlásra. A kiszállítás idejével kapcsolatban az igazgató optimista, reménykedik a 2019-es érkezésben, de úgy véli, hogy csak 2020-ban fog hozzájutni a járművekhez. Ami viszont további kétséget vált ki belőle, az az európai szabályozásnak való megfelelőség, amiről még mindig nem kaptunk információt a Teslától.

Az Asko flottájában egy Scania által gyártott üzemanyagcellás kamion is működik, amit 500 kilométeres távolságokra is bevet a vállalat, Forrás: TheAutoChannel

Most már biztosak lehetünk benne, hogy nem kell elhagynunk Európát ahhoz, hogy megpillanthassuk a Semit az utakon. Megtörtént az első foglalás, és türelmetlenül várjuk, hogy az előrendelt kamionok száma növekedjen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.