Főoldal » elektromos autó » Bárki számára elérhetővé tenné MEB padlólemezét a Volkswagen

Bárki számára elérhetővé tenné MEB padlólemezét a Volkswagen

Nem csak a Volkswagen Group, hanem az egész autóipar számára sztenderddé válhatna a MEB platform használata a villanyautók gyártása során – erről beszélt Michael Jost stratégiai igazgató a német Tagesspiegel lapnak, aki szerint a gyártó komolyan gondolkodik azon, hogy valamennyi rivális vállalat felé megnyitja a padlólemezhez való hozzáférést. A MEB-re épülő elektromos autók egy egész szériáját láthattuk már koncepció formában az I.D. név alatt, de több, a konszernhez tartozó autógyártó is a piacra dob egy vagy több járművet az elkövetkezendő években a MEB-bel az aljában. Ez ugyanis jelentős költségmegtakarítást jelent mind a fejlesztés, mind a gyártás során, ami magasabb profithoz vezethet. A Volkswagen és a Ford együttműködésének nemrégiben történt bejelentésekor annak a lehetősége is felmerült, hogy az amerikai gyártó is használhatja a németek platformját, ami megfizethető elektromos Fordokat eredményezne a vállalat európai elektromobilitási offenzívája során. Az igazgató azt is hozzátette, hogy meg nem nevezett autógyártókkal már meg is indultak a tárgyalások a padlólemez megosztásáról.

Több részlet egyelőre nem ismert, helyette viszont ismét szóba kerültek a Volkswagen soron következő szuperolcsó villanyautói. Jost egy belépő szintű tisztán villanyos modellről beszélt az első I.D. megjelenése után, mely még olcsóbb lesz a 2020-ban érkező, Neo kódnéven futó ferdehátúnál. 2023-ban, vagy legkésőbb 2024-ben pedig egy T-Roc méretű jármű is csatlakozik a modellkínálathoz, amelyet 20 ezer eurónál olcsóbban vásárolhatnak meg a fogyasztók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.