Főoldal » elektromos autó » Minden modelljét elektromosítja Európában a Ford

Minden modelljét elektromosítja Európában a Ford

A versenyképesség és nyereségesség növelése érdekében mélyreható vállalati újrastrukturálást hajt végre Európában a Ford, ami egyrészt több ezer munkahely megszüntetésével és néhány hagyományos meghajtású típus gyártásának leállításával jár, másrészt viszont új elektromos meghajtású modellek is helyet kapnak a gyártó palettáján. A Fordtól korábban már hallhattunk elektromobilitási terveket, amikor a vezetőség egy az alternatív meghajtású járművek fejlesztésére szánt tizenegy milliárd dolláros beruházást és több tisztán elektromos, plug-in hibrid, és sima hibrid modell megjelenését jelentette be, ám most a michigani székhelyű vállalat azt ígéri, hogy a legújabb Focustól kezdődően a kontinensen értékesített összes Ford márkajelzésű személyautó kapni fog egy elektromos meghajtású variánst az elkövetkezendő években. A gyártó tisztázta, hogy ez nem csupán teljesen villanyos modelleket jelent, hanem tölthető és nem tölthető hibrideket is, és az üzemanyag-hatékonyság növelését célzó stratégia kivitelezésének kezdeti szakaszában minden bizonnyal ez utóbbiak dominálnak majd. Nemrég azonban felreppentek pletykák a Ford és a Volkswagen együttműködéséről, amit a hivatalos sajtóanyag is megemlít, így a Ford villanyautóinak fejlesztésénél jelentős költségcsökkentő tényező lehet a VW MEB platformjának használata.

Forrás: Ford

A Ford Motor Company vezérigazgatója, Jim Hackett az alábbi videóban megerősítette, hogy készül az Egyesült Államok egyik legnagyobb sztárjának, az F-150 pickupnak az elektromos változata (egyelőre hibrid meghajtással), 2020-ban pedig megérkezik Európába a Mustang DNS-ével átitatott, magas teljesítményű, tisztán elektromos SUV.

A Ford hasonló újratervezést hajtott végre tavaly az Egyesült Államokban, ahol azonban inkább több személyautó végleges piaci kivezetése mellett döntött az Európában tervezett elektromosítás helyett, ami alátámasztja, hogy a szigorú kibocsátási szabályozás valóban arra ösztönzi az autógyártókat, hogy tisztább járművekkel ellensúlyozzák a szennyezők gyártását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.