3 év ingyentöltés jár a Porsche Taycanhoz a VW villámtöltő-hálózatán

Megállapodást kötött a Porsche és a Volkswagen leányvállalataként alapított Electrify America, melynek értelmében a tisztán elektromos Taycan vásárlói három éven keresztül ingyenesen (a díj valójában az autó árában kerül beszámításra) és korlátlanul használhatják a villámtöltő-hálózat berendezéseit az Egyesült Államokban maximálisan 30 perc hosszúságú töltésekre. A hálózat kiépítésének jelenleg is zajló első fázisában az Electrify America 2019 júliusára 484 helyszínen több mint 2000 töltőberendezést telepít, mely egyaránt jelent autópálya menti és városi állomásokat is. A jobbára 5-10 töltőnek helyet adó állomásokon minimum két töltőcsatlakozón keresztül akár 350 kW-tal is lehet a járműbe engedni az elektronokat, amivel a 800 V-os akkumulátor-rendszerének köszönhetően a Taycan 4 perc alatt 100 kilométernyi hatótávot is szerezhet. Ezen hálózat korlátlan használata mindenképpen jól fog jönni a vásárlóknak, az Electrify America és a Porsche megállapodása azonban nem jár áldozat nélkül: a németek így nem építenek saját töltőhálózatot az országban.

A Volkswagen hálózata jó lesz a Porschénak is. Családban marad.

Klaus Zellmer, a Porsche észak-amerikai részlegének vezérigazgatója 2018 áprilisában azt ígérte, hogy a villanyautó megjelenését 500 saját fejlesztésű villámtöltő-állomás fogja várni az Egyesült Államokban, melyből 189 a kereskedésekhez, a többi pedig az ország legfontosabb útvonalai mellé kerül. Néhány hónappal később a Porsche 700-ra emelte a tervezett állomások számát, a legújabb sajtóanyag ellenben már csak a kereskedéseknél felállított, összesen 191 darab töltőt, és az eladott otthoni töltőket említi.

EZT OLVASTAD MÁR?  A Chargemap segíti a Jaguar I-PACE egyszerűbb töltését

Az Electrek kérdésére a Porsche megerősítette, hogy a saját hálózat csupán ezekből a berendezésekből fog állni, és az ország stratégiai pontjaira tervezett további állomások ötlete elvetésre került. A Porsche boltjai közül több mint 120 a gyártó saját 320 kW-os Turbo Charging DC töltőjét kapja, a többi pedig 50 kW-os oszlopot szerel fel. Mindez egy összesen 70 millió dolláros beruházást jelent a kereskedők részéről.

Elektromos autót használsz?