Készül a CCS adapter a Tesla Model S-hez és Model X-hez

A napokban a Tesla európai oldalán megjelent hírek szerint a 2019. február 1 után megrendelt Model S és Model X autók mellé tartozékként jár majd egy CCS Combo adapter is, amivel az autók maximum 120 kW teljesítménnyel képesek lesznek használni az Európában egyre elterjedtebb, ultranagy teljesítményt nyújtó CCS csatlakozókat is. Azonban az is hamar kiderült, hogy a hír csak félig igaz. Az átalakító ugyanis nem lesz az autó alaptartozéka, ráadásul még azt sem tudják, hogy utólag mikortól lehet majd megvásárolni.

Tesla CHAdeMO adapter (forrás: Tesla.com)

Egyelőre mindössze annyi biztos, hogy lesz olyan adapter, amivel a CCS csatlakozós töltőket is tudják majd használni a Supercharger (módosított Type2) csatlakozóval szerelt európai Model S-ek és X-ek. Ezen keresztül az autók maximum 120 kW-tal fognak tudni tölteni, de a felső korlátot nem az átalakító, hanem az autó rendszere szabja meg. A jelenleg kapható CHAdeMO adapter maximum 43 kW teljesítményt tud továbbítani az 50 kW-os DC töltőkről, így az új adapter ahhoz képest jelentős továbblépést jelent. Viszont a kiegészítőhöz egyelőre nem csak megjelenési időpont, de ár és fotó sincs még a Tesla honlapján. A Tesla legújabb autója, a Model 3 Európába már CCS csatlakozóval érkezik, így a CCS töltők csatlakozói közvetlenül, adapter használata nélkül is használhatók. Azt azonban a Model S és Model X tulajdonosoknak érdemes lesz szem előtt tartani, hogy míg többségük számára a Supercharger használata ingyenes, a CCS csatlakozós töltők használatáért a legtöbb helyen fizetni kell.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.