Jövőre már a Ssangyong is kínálni fog elektromos sportterepjárót Európában

Az eredetileg buszgyártóként alapított Ssangyong nem tartozik a legnépszerűbb Európában is tevékenykedő  autómárkák közé, ám néhány szabadidő-autó, például a Tivoli, a Korando, és a Rexton sikere továbbra is indokolja a dél-koreai gyártó maradását. Ez pedig 2020-tól hatványozottan igaz lesz, amikor a kényelmes és sportos SUV-kra éhező európaiak már tisztán elektromos meghajtással is megvásárolhatják a Ssangyong Korandot, ami egyben a vállalat legelső, elektronok által hajtott modellje lesz. A Korean-can-do szójátékból született sportterepjáró megújult változata eleinte csak dízel-, és benzinmotorral lesz választható idén nyártól, miután bemutatkozik a márciusi Genfi Autószalonon. A kibocsátásmentes változatra, melynek koncepció változatát már tavaly láthattuk az e-SIV személyében, a jövő évig várnunk kell.

Sangyong e-SIV koncepció

Azt még nem tudni, hogy a tanulmány hajtásláncca milyen változtatásokon esik át a gyártásig, de valójában semmi olyan hihetetlen specifikációt nem láthattunk tőle, amit képtelenség lenne teljesíteni a valóságban is. Az e-SIV gyomrában egy 140 kW-os (körülbelül 195 lóerős) villanymotor kapott helyet, ami egy 150 km/h-s végsebességre elég. A 61,5 kWh-s akkupakkot cipelve nagyjából 400 kilométeres hatótáv érhető el.

Sangyong e-SIV koncepció

A Ssangyong egyéként az elmúlt egy évben több ellentmondásos kijelentést is tett modellpalettájának jövőjét illetően, melyeket számos, gyártási szándék nélküli koncepció tett még zavarosabbá. Úgy tűnik viszont, hogy az elektromos autók fejlesztése megjelent a kitűzött célok között, így várhatóan nem sokáig marad az e-SIV-re épülő közepes méretű SUV az egyetlen villanyos modell a kínálatában. Tavaly a világ legelső elektromos pickupjának megépítését is elhatározta a gyártó, ám ez a lehetőség már elúszott, legalábbis a koncepciók tekintetében. Mindenesetre a fejlesztés állítólag már megkezdődött, így mire a Ssangyong megjelenik az Egyesült Államok autópiacán a tervek szerint 2020-ban, addigra talán képes lesz versenybe szállni a konkurens cégekkel a pickupok csatájában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.