Főoldal » események » Villanyautósok találkozója Budaörsön

Villanyautósok találkozója Budaörsön

Budaörsön, a Decathlon áruház parkolójában tartotta idei első találkozóját a Villanyautósok Közössége. A szokatlan időpontban, a hónap első hétvégéjén megtartott találkozó helyszínének és időpontjának apropóját a héten elkészült Mobiliti töltők adták, amelyek egyszerre összesen 7 autó számára biztosítanak töltési lehetőséget.

A sportáruház parkolójában tavaly készült el az a napelemes árnyékoló rendszer, ami amellett hogy nyári időszakban jelentősen csökkenti az áruház karbon lábnyomát 20 autó számára biztosít védelmet a környezeti hatások ellen. Az akkori építkezés során előkészített helyekre idén januárban kerültek fel a Mobiliti 2×22 kW-os Ensto gyártmányú AC töltői, amelyek Type2 csatlakozóiról az autósok saját kábelüket használva tudják tölteni az autóikat, amíg az üzletben vásárolnak. Az átutazóban lévőket a főbejárattól jobbra egy 50 kW-os Tritium DC töltő várja, amelyről mind a CCS, mind pedig a CHAdeMO rendszerű autók feltölthetők. A helyszín különlegessége, hogy nyitvatartási időben az utazókat nem csak mosdó, de kávézóban étkezési lehetőség is várja.

A találkozó a szokásos beszélgetések mellett kiváló alkalom volt arra is, hogy a villanyautósok megismerkedjenek a TöltőPont applikáció töltőindítási funkciójával is, hiszen a budaörsi töltők már csak ebből indíthatóak. Az alkalmazásban ez a funkció csak belépés után érhető el, de akár e-mail címmel, akár Facebook vagy Google felhasználói fiókkal is lehet regisztrálni. A rendszer jól vizsgázott, senki sem maradt töltés nélkül. Mivel hamarosan az összes Mobiliti töltő ebből az alkalmazásból lesz csak indítható, ezért mindenképpen érdemes letölteni. A töltésindítás mellett a TöltőPont segít megtalálni a magyarországi töltőket, és a Mobiliti, illetve további töltők esetén azok foglaltságát is mutatja.

A találkozóra kifejezetten sok autó érkezett. Volt több Tesla Model S, Hyundai Kona, rengeteg Nissan LEAF, BMW i3, Renault Zoe és sok egyéb típus is. Ennyi autót még egy töltőkkel ilyen jól ellátott helyszínen sem könnyű feltölteni, ezért a villanyautósok speciális elosztókkal és hordozható DC töltőkkel is készültek. Ez utóbbi segítségével az 1 fázisról tölthető CHAdeMO csatlakozós autókat lehetett a 22 kW-os AC töltőkről 11 kW teljesítménnyel tölteni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.