Nem fejleszt több belsőégésű motort a Daimler

Újabb döfés a hagyományos meghajtású közlekedés szívébe a Daimler kutatás és fejlesztésért felelős igazgatójának azon kijelentése, miszerint a vállalatnál jelenleg nincs tervbe véve egy következő generációs belsőégésű motor fejlesztése, helyette inkább az elektromos hajtásláncok építésére koncentrálnak a mérnökök. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi S-, és E-osztályba, illetve a sportterepjárókba szerelt legutóbbi hathengeres motornemzedék egyben a legutolsó is, hiszen az új motorgenerációk fejlesztése hosszú éveket vesz igénybe, a technológia pedig már így is elérte azt a szintet, ahol még a legnagyobb tapasztalattal rendelkező autógyártók sem tudnak újat mutatni.

Az M256-os motor 2017 óta van gyártásban

A fosszilis üzemanyagot égető motorok eltűnését gyorsítja az is, hogy a cégek egyre alacsonyabb kibocsátású járművek gyártására vannak kötelezve, a klímaválságot és a helyi légszennyezés drámai károkozását felismerő országok és városok pedig a következő évtizedekben teljesen meg akarnak szabadulni a belsőégésű motorral meghajtott járművektől. Ilyen körülmények között még a világ egyik legnagyobb autógyártójának sem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a belsőégésű motor fejlesztésébe fektetni hatalmas összegeket felesleges pénzkidobás lenne, így ha most nincs tervben új generáció, nagy valószínűséggel később sem gondolják meg magukat a németek a K+F prioritásokat illetően.

EQC, a legelső tisztán elektromos Merci

Ugyanakkor nem szabad félreérteni sem Markus Schäfer szavait. A modern benzinmotorok elődjének feltalálójáról, Gottlieb Daimlerről elnevezett vállalat továbbra is fog benzines és dízeles járműveket gyártani és értékesíteni, sőt, a már meglévő motorjain is fog javításokat végezni. Ugyan 2022-re minden Mercedes-Benz modellből lesz elektromos változat az ígéretek szerint (a legújabb Smartok már csak tisztán elektromosként kérhetők), az eladások nagyobb részét ekkortájt még mindig a hagyományos meghajtású autók fogják jelenteni a vállalat szerint. A Daimler tehát nem fog egyik pillanatról a másikra kizöldülni, de mostantól inkább az elektromos meghajtásba fektet a stuttgarti óriás, semmint egy haldokló technológiába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.