Hollandia, Norvégia: első helyen a Model 3

Már van két ország is Európában, ahol a 2019-es eladási listákat egy villanyautó vezeti. Természetesen ebben segített a kedvező állami ösztönző rendszer, de ezzel együtt is szép eredmény, hogy a megannyi olcsóbb modell között első helyen van a Tesla Model 3.

Hollandia – 10,000 felett

Talán Hollandia a meglepőbb, hiszen a 17 milliós ország eladási adatairól keveset hallunk. A helyi Autoweek autós magazin friss cikke szerint, a héten átlépte a legkisebb Tesla a 10 ezres eladási küszöböt és ezzel nem a villanyautók, hanem az összes eladott autó között az első helyen van idén, megelőzve a második VW Polót (9529) és a Ford Focust (8265).

Forrás: eu-evs.com

A típus európai értékesítése egyébként csak február 14-én indult, így az eredmény még figyelemreméltóbb, ráadásul az eladási tempó fokozódik.

Norvégia – megcsípi a Model X-et

A norvég adat talán kevésbé meglepő, hiszen ez évek óta a Tesla egyik legfontosabb európai piaca. Itt ma 12,589-nél jár a számláló, ami alig 200-zal marad el a Model X 3 év alatt elért összeladásaitól. Mivel napi 80-100 Model 3 kerül átadásra, ezért valószínűleg még a héten legyűri a bátyus eladásait a kis Tesla. Augusztus közepén a második helyen majd 40%-kal lemaradva a VW Golf, majd a Leaf, végül az i3 szerepeltek a listán.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tovább nőtt a Tesla Semi megrendelések száma, már ázsiai vállalattól is
Forrás: eu-evs.com

Ami itt érdekes, hogy a Model 3 eladásai nagyjából 1000 autóval az előző negyedév mögött járnak, de a magyarázat elég egyszerű. A Tesla jelenleg egy üzemben gyárt csak és, bár a kapacitások bővülnek, nem végtelenek. Hollandiában a negyedév mérlege eddig 2300 plusz a Q2-höz képest, a remek brit számokról, illetve az ausztrál, új zélandi, hongkongi és japán értékesítések kezdetéről pedig itt számoltunk be. Szóval valamit valamiért.

Ami még jó hír lehet a cég részvényeseinek, az az, hogy az olcsóbb SR+ modell kezdeti népszerűsége után, Norvégiában az utóbbi napokban 90% körüli volt a drágább Long Range részesedése.

Ezzel a csónakkal mennek a Teslák Kínába. Forrás: marinetraffic.com

A mai napon 10 óra különbséggel két hajó, a negyedév két utolsó szállítmánya is megérkezett Európába, a fedélzeten az eddigi tapasztalatok szerint összesen 6-7 ezer autó lehetett. A kínai piacra holnap után fut be a negyedév utolsó hajója, amelyik a világ egyik legnagyobb autószállítója, a több mint 7400 kocsi kapacitású Lydden.

10 napjuk van az autók kiszállítására, hogy megdöntsék az előző rekordot.

EZT OLVASTAD MÁR?  Angliában egy hét alatt elkelt 750 db MG ZS EV

Autok:

Elektromos autót használsz?