Hollandia, Norvégia: első helyen a Model 3

Már van két ország is Európában, ahol a 2019-es eladási listákat egy villanyautó vezeti. Természetesen ebben segített a kedvező állami ösztönző rendszer, de ezzel együtt is szép eredmény, hogy a megannyi olcsóbb modell között első helyen van a Tesla Model 3.

Hollandia – 10,000 felett

Talán Hollandia a meglepőbb, hiszen a 17 milliós ország eladási adatairól keveset hallunk. A helyi Autoweek autós magazin friss cikke szerint, a héten átlépte a legkisebb Tesla a 10 ezres eladási küszöböt és ezzel nem a villanyautók, hanem az összes eladott autó között az első helyen van idén, megelőzve a második VW Polót (9529) és a Ford Focust (8265).

Forrás: eu-evs.com

A típus európai értékesítése egyébként csak február 14-én indult, így az eredmény még figyelemreméltóbb, ráadásul az eladási tempó fokozódik.

Norvégia – megcsípi a Model X-et

A norvég adat talán kevésbé meglepő, hiszen ez évek óta a Tesla egyik legfontosabb európai piaca. Itt ma 12,589-nél jár a számláló, ami alig 200-zal marad el a Model X 3 év alatt elért összeladásaitól. Mivel napi 80-100 Model 3 kerül átadásra, ezért valószínűleg még a héten legyűri a bátyus eladásait a kis Tesla. Augusztus közepén a második helyen majd 40%-kal lemaradva a VW Golf, majd a Leaf, végül az i3 szerepeltek a listán.

EZT OLVASTAD MÁR?  1600 km hatótáv, és tölteni sem muszáj – foglalható az Aptera
Forrás: eu-evs.com

Ami itt érdekes, hogy a Model 3 eladásai nagyjából 1000 autóval az előző negyedév mögött járnak, de a magyarázat elég egyszerű. A Tesla jelenleg egy üzemben gyárt csak és, bár a kapacitások bővülnek, nem végtelenek. Hollandiában a negyedév mérlege eddig 2300 plusz a Q2-höz képest, a remek brit számokról, illetve az ausztrál, új zélandi, hongkongi és japán értékesítések kezdetéről pedig itt számoltunk be. Szóval valamit valamiért.

Ami még jó hír lehet a cég részvényeseinek, az az, hogy az olcsóbb SR+ modell kezdeti népszerűsége után, Norvégiában az utóbbi napokban 90% körüli volt a drágább Long Range részesedése.

Ezzel a csónakkal mennek a Teslák Kínába. Forrás: marinetraffic.com

A mai napon 10 óra különbséggel két hajó, a negyedév két utolsó szállítmánya is megérkezett Európába, a fedélzeten az eddigi tapasztalatok szerint összesen 6-7 ezer autó lehetett. A kínai piacra holnap után fut be a negyedév utolsó hajója, amelyik a világ egyik legnagyobb autószállítója, a több mint 7400 kocsi kapacitású Lydden.

10 napjuk van az autók kiszállítására, hogy megdöntsék az előző rekordot.

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.