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
auto
2024. 04. 20. szombat

Netflix a Teslákban és minden más jóság az új V10-es szoftverből

elektromos autó

Azt már talán mindenki tudja, hogy a Tesla rendszeresen szoftver frissítéseket ad ki autóihoz, azonban a verzió ugrás náluk sem mindennapos. Most, nem sokkal a 10-es számú verzió premierje előtt a cég Early Access Programjában résztvevő tesztelők kapták meg a legújabb kiadást. Ha minden jól megy, pár hét múlva szépen lassan elkezdik a nagyjából 750 ezres flotta frissítését.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Móka kacagás

A változások listáján végigfutva egyértelmű, hogy ez a verzió leginkább a szórakoztatásról és a felhasználói élmény csiszolásáról szól.

A legelső újdonság, hogy a Tesla elkészítette a saját Netflix és Youtube appját, valamint egy rövid videókból álló az autó funkcióit bemutató Oktató applikációt – ezek a Tesla Theater menüpont alatt kaptak helyet. Természetesen ezek a funkciók csak akkor használhatóak, ha az autó parkoló állásban van.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Mind a két nagy videómegosztó platform teljes funkciójú applikációt kapott, tehát nem valami lebutított felülettel kell szenvedni mint anno az első okostévék idején. A Netflix a végleges kiadásban majd csak wifin működik a nagy adatforgalom miatt. Ehhez a Tesla fel fogja majd szerelni a Supercharger állomásokat ingyenes hotspotokkal, de akinek nagyvonalú, vagy esetleg korlátlan net van a mobilján, az az internetet megosztva is használhatja majd ezt a funkciót.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Hogy egy teljes film, vagy sorozat epizód belefér-e egy V3-as Superchargeres töltésbe, az kérdéses, de ha valakire várunk valahol, vagy a kocsival kempingezünk, jól jöhet a funkció. A Youtube videók többsége pedig aztán tényleg ideális hosszúságú egy ilyen 10-15 perces időtöltésre. Persze egyértelmű, hogy ezzel a lépéssel is a teljes önvezetésre készül a kaliforniai gyártó.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Azonban nem csak a filmek és macskás videók kedvelői jártak jól, mivel a cég a kocsiban elérhető videójátékok választékát is bővítette a Cupheaddel. Ezt a játékot is lehet akár a képernyőről, akár a kormányról, akár egy USB-re csatlakoztatott Xbox irányítóval is játszani.

Gondoltak egyébként az önjelölt megasztárokra is, mivel készült egy karaoke, akarom mondani Caraoke applikáció is, aminek segítségével – parkoló állásban – a képernyőre írt szöveget követve énekelhetjük kedvenc dalunkat, a velünk utazók legnagyobb örömére, vagy bánatára.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Felhasználói élmény – intelligens funkciók

Van sok kis apróbb módosítás is, például a felhasználói visszajelzések alapján áthelyeztek pár menüpontot és gombot, de most ezekben nem vesznénk el.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Sokkal érdekesebb például az az újítás, hogy az automata sávváltásnál az autó egy fehér mezővel előre megmutatja a képernyőn, hogy hova szándékozik besorolni, így ez nem ér váratlanul minket. Ugyanígy javult az Autopilot vizualizációja más téren is, például felismeri és meg is jeleníti a különböző felfestéseket és mondjuk a dupla záróvonalat ennek megfelelően mutatja. Emellett a körülöttünk haladó különböző autótípusok is okosabban vannak ábrázolva – valaki például azt vette észre, a pick-upok is a felépítésüknek megfelelően jelennek meg és nem mondjuk, a méretük miatt, teherautóként.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Twitter felhasználói javaslatok alapján került lefejlesztésre az „feeling lucky” és a „feeling hungry” funkció a térképeken. Előbbi a környezetünkben lévő látványosságokat javasol meglátogatásra, utóbbi pedig éttermeket mutat a közelben. Integrálták az étterem előehetőségének megjelenítéséjt is, ráadásul egy kattintással behozható a neten keresztül az étlap is.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Ugyanígy egy Joe nevű felhasználó javaslatára bizonyos értesítéseket halkabbá tehetünk a „Joe Mode” bekapcsolásával. Barátunk arra panaszkodott, hogy az alvó kisgyerekei mindig felébrednek a kocsiban a hangfalakból szóló jelzések hangjára.

Forrás: Youtube/ALL Electric

Okosabb lett az autónkat őrző Sentry Mode is, amely most már USB kulcsunkon külön mappába menti a videókat és ha elértük az 5 GB tárhely használatot, akkor automatikusan elkezdi kitörölni a legrégebbi fájlokat.

Végül maga a szoftverfrissítés is okosabb lett, mivel most már sokkal több információt mutat arról mi is történik – melyik verziót töltjük le és hol tart a művelet.

És ami kimaradt

A leginkább várt, de egyelőre visszatartott újítás a Smart Summon továbbfejlesztet változata. Ezt már egy ideje reszelgetik és néha egy-egy tesztelő fel is tölt róla videót, de úgy látszik még mindig nem széria érett. Ha elkészül, autónk értünk tud jönni a parkolóban, mondjuk ha az esőben ácsorgunk az étterem ajtaja előtt. Persze egyelőre ez majd csak zárt parkolóhelyen lesz engedélyezve és csak olyan országokban vagy államokban ahol ez legális.

Végezetül itt van az egészről egy videó az All Electric Youtube csatorna jóvoltából – a fenti képeket is tőlük kölcsönöztük.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.