HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Újabb autógyártó döntött az akkucserélgetés mellett

Több mint 10 milliárd jüant (425 milliárd forintot) fektet akkumulátor-cserélő állomások építésébe Kína egyik legnagyobb autógyártójához, a BAIC-hoz tartozó BJEV márka. Az összegből 3000 állomás jönne létre országszerte 2022 végéig, ami mintegy 500 000 elektromos autó energiaellátását tudná biztosítani a megszokott kábeles töltésnél gyorsabb módon. A BJEV szerint ez a mindössze három perc alatt kivitelezhető megoldás nem csupán a türelmetlen autósok számára ideális, hanem sokkal biztonságosabb is, mint a villámtöltés. A statisztikák szerint ugyanis az elmúlt években kigyulladó elektromos autók körülbelül 75%-a töltőre volt dugva az incidens idején, míg az akkucserélő állomásokon lassabban és megbízhatóbb töltéssel töltődnek fel az aksik, ezzel meghosszabbítva az élettartamukat is. A BJEV legfontosabb érve a cserélés mellett azonban az autók alacsonyabb vételára, így ugyanis a vásárlóknak nem kell kifizetniük a jármű árának gyakran felét is kitevő energiatároló alkatrészt. Ez pedig különösen jó ajánlatnak bizonyulhat most, hogy a kínai kormány 2020 végére kivezeti a 2009 óta elérhető igencsak bőkezű támogatásokat.

Az akkucsere legelhivatottabb képviselője egyelőre a „Kína Teslájaként” emlegetett NIO

A BJEV jelenleg három olyan modellt is kínál, melynek villámgyorsan kicserélhető az akkumulátora egy erre tervezett állomáson, ami a különböző nagyvárosokban már összesen 160 helyszínen a gyakorlatban is kivitelezhető a vállalat eddig lerakott állomásain. Ezzel az autógyártó a NIO nyomdokaiba lépett, mely 2020 végére 1100 akkucserélő állomás telepítését jelentette be, ingyen kínálva e szolgáltatást a vásárlóinak. Habár korábban már többen is próbálkoztak e módszer elterjesztésével, eddig még senki sem tudta elfogadottabbá tenni, mint a hagyományos feltöltést, többek között a logisztikai nehézségek és a mások által használt akkumulátorok iránti bizalmatlanság miatt. Mindazonáltal a kínaiak továbbra is nagy jövőt látnak benne: Peking például 6000 akkucserére képes villanyautóval bővítette taxiflottáját, melyhez 2020-ig további 20 000 ilyen jármű fog csatlakozni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.