Gyártásban a Škoda legelső tisztán elektromos autója

A tegnapi napon megkezdődött a Škoda CITIGOe iV gyártása a Volkswagen Csoport pozsonyi gyárában, ezzel egy új fejezet kezdődött a cseh autógyártó életében: a plug-in hibrid Suberb iV termelése ugyan már szeptember óta folyik a kvasinyi létesítményben Csehországban, de tisztán villanyos meghajtású modellt egészen idáig még nem vitt gyártósorra a Škoda. Hamarosan újabb elektromos autóval bővül a gyártó kínálata, hiszen a népszerű Octavia legújabb generációjában is ott lesz a villanymotor a konnektoros hibrid hajtásláncba építve.

61 kW-os villanymotorjával és körülbelül 260 kilométeres hatótávra elegendő nettó 32,2 kWh kapacitású akkucsomagjával az apró Škoda a VW e-Up! technológiáját vette kölcsön, és csak néhány dizájnelem különbözteti meg a német testvérétől. Csupán 3597 mm-es hossza és 1645 mm-es szélessége ellenére négy felnőtt és 250 liternyi csomag is elfér a városi és elővárosi közlekedésre tervezett villanyautóban, de a hátsó ülések ledöntésével 923 literre növelhetjük a rendelkezésünkre álló helyet. November eleje óta idehaza is rendelhető a CITIGOe iV, a magyarországi áráról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.