A napelemeket is lesöpörték a boltok polcairól Ausztráliában

Bizonytalan időkben felértékelődik a biztonság szerepe életünkben, így a járvány kezdetén világszerte sokan megrohanták a boltokat hogy élelmiszert és más készleteket halmozzanak fel. Talán az olvasók közül is sokan látták azt az egész világsajtót bejáró videót, amelyben két ausztrál nő összeverekedett egy csomag WC-papírért Sydney-ben egy szupermarket polcai között. Szerencsére azonban a papíráru mellett más, bolygónk jövője szempontjából fontosabb termékek iránt is megnőtt az ausztrálok érdeklődése az elmúlt hónapokban.

Januárban az ország történetének egyik legnagyobb erdőtüze okozott családok tízezrei számára áramszüneteket, a természeti csapást azonban még jóformán ki sem heverte az ország, amikor már a koronavírus jelentett újabb kihívást a helyi közösségek számára. Alighanem mindkét tényező közrejátszhatott abban, hogy a Smart Energy nevű telepítő cég március elején 41%-os növekedést tapasztalt a napelemek, és 400%-os növekedést az akkumulátorok eladásában a pv-magazine-australia.com beszámolója szerint. Elliot Hayes, a cég igazgatója abban látja a kereslet felfutását, hogy a recesszió előtt álló, karanténba zárkózó világban az emberek egy saját napelemes rendszerrel függetlenek lehetnek a hálózattól, saját kezükbe vehetik energiabiztonságukat, emellett pedig jelentősen csökkenthetik havi kiadásaikat is. Hayes szerint a környezetvédelmi előnyök is egyre több ember számára lettek fontosak az utóbbi időben.

Hogy nem csupán egyetlen céget érint a jelenség, hanem általános trendről van szó, arról tanúskodnak az elmúlt hónapok telepítési adatai: márciusban 254 MW, áprilisban pedig 237 MW napelemes rendszert telepítettek a 100 kW alatti kategóriában. A márciusi érték új abszolút rekord, az áprilisi pedig 56%-kal magasabb a tavalyinál.

A lenti grafikon államonkénti bontásban ábrázolja a havi új telepítéseket. Jól láthatóan évek óta tartó növekedésről van szó, azonban a korábbi években a tavaszi hónapok ritkán mutattak ilyen dinamikus erősödést.

 

A havonta újonnan telepített kisméretű napelemes rendszerek összteljesítménye, államonkénti bontásban. Forrás: Green Energy Markets

 

A magas áramárak, az állam által nyújtott kedvezmények és a rengeteg napsütés miatt Ausztráliában egy napelemes rendszer többnyire 5 év alatt térül meg. Ennek megfelelően a saját napelemes rendszer egy igen népszerű opció az országban, 10 millió háztartásból már 2,4 millió, azaz majdnem minden negyedik rendelkezik ilyennel. Természetesen itt is vannak területi különbségek: míg Tasmaniában kevesebb háztetőn láthatunk napelemeket, Queenslandben és Dél-Ausztráliában minden 3. háztartásban megtalálhatóak. Ezek a háztartások és más épületek (pl. üzletek, irodák, vendéglátóhelyek, stb.) az elmúlt 12 hónapban már közel 6%-át adták az ausztrál áramtermelésnek az ország fő hálózatán.

 

A napelemmel rendelkező háztartások aránya Ausztrália különböző államaiban. Az élen Dél-Ausztrália és Queensland. Forrás: Climate Council

A háztetőkre szerelt napelemek nem csak a tulajdonosaik számára hoznak hasznot, hanem a hálózati stabilitáshoz is hozzájárulnak. Az ausztrál áramtermelés gerincét adó szénerőművek átlagéletkora 30 év, a korosodó egységek karbantartási igénye magas, megbízhatóságuk egyre romlik. A nyaranta jellemző 40 fokos hőhullámok idején jelentősen meg tud emelkedni az áramigény, ilyenkor a régi és kevésbé flexibilis szénerőművek a gyors felterhelés következtében hajlamosak a meghibásodásra. A The Australia Institute adatai szerint 2018 folyamán 135 alkalommal, azaz átlagosan minden harmadik nap hibásodtak meg fosszilis erőművek. Márpedig egy hőhullám idején pont egy áramszünet hiányzik a legkevésbé.

A napelemeknek azonban megvan az a kedvező tulajdonságuk, hogy éppen akkor termelnek a legjobban, amikor a légkondicionáló berendezések áramigénye is a legmagasabb. A napelemekkel felszerelt épületek így nem terhelik a hálózatot a nappali csúcs idején, ezzel segítenek ellaposítani a görbét (csúcskiegyenlítés), tehermentesíteni a hálózatot, végső soron pedig alacsonyan tartani a költségeket.

Egy forró nyári nap fogyasztási görbéje Queenslandben. A kék szín jelzi a hálózati terhelést, a sárga a napelemek termelését. Nélkülük jóval meredekebb lett volna. Forrás: OpenNEM, The Australia Institute.

Szerencsére Magyarországon is gyorsan nő a háztartási napelemes rendszerek száma, így előbb-utóbb mi is el fogjuk érni Ausztrália szintjét. Aki bepillantást szeretne nyerni ebbe a jövőbe, az Ausztráliában sok kérdésére kaphat választ. A magyar döntéshozóknak megadatott az a luxus, hogy az ausztrálok példájából tanuljanak, már csak élniük kell a lehetőséggel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.