A szomszédban fog elektromos autót gyártani a Ford

Egy 300 millió dolláros beruházást jelentett be a Ford, amelyet egy új könnyű tehergépjármű, és annak tisztán elektromos meghajtású változatának gyártásához fog felhasználni a romániai Craiova Assembly Plant létesítményében.

Amennyiben Törökországot is kontinensünk részének vesszük (ahogyan a Ford teszi sajtóanyagában), úgy a román lesz a harmadik olyan európai gyára az amerikai autógyártónak, ahol villanyautót épít – a németországi Kölnben a Volkswagen MEB padlólemezét használó, egyelőre titokban tartott járművet szerelik majd össze a munkások, az Izmit közelében, a Márvány-tenger partján található török Otosan gyárban pedig a villanyos Transit és Transit Custom gurul majd le a gyártósorról.

Forrás: Ford

Craiovában 2023-ban kezdődik meg a kishaszongépjármű összeszerelése, ezt egy évvel később követi az elektromos verzió, ennél többet egyelőre nem lehet tudni az újdonságokról. A gyárban jelenleg közel 6000 ember dolgozik, akik eddig csupán egy nagyon apró kóstolót kaptak az elektromobilitásból az enyhe hibrid hajtással szerelt Ford Puma jóvoltából.

A Ford célkitűzései szerint 2024-re a teljes haszongépjármű-kínálata zéró emisszióra képes lesz, ami azt jelenti, hogy valamennyi modelljéből készül teljesen elektromos, vagy plug-in hibrid meghajtású változat. A vállalat számításai szerint 2030-ban ezek az alternatív technológiák már a haszongépjármű-eladásainak kétharmadát adják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.