Németországban épülhet a VW és a Ford közös villanyautója

Németországban, Köln városában kerülhet majd sor a Ford azon villanyautójának gyártására, melyet a Volkswagen MEB padlólemezére terveznek rá az amerikai autógyártó dolgozói – írta meg több német hírportál. A Ford egyelőre nem erősítette meg a híreket, de a céghez közeli források azt állítják, hogy a döntés végleges, és a kölni gyár a saarlouisi, valamint a craiovai létesítményeket előzte meg a versenyben. A román város állítólag sokáig esélyes volt a győzelemre a munkaerő alacsony költsége miatt, de meg nem nevezett okokból, vélhetően a VW-gyárak és a beszállítók közelsége miatt a német helyszínre esett a választás. A Köln melletti Merkenichben történik egyébként az autó tervezése és fejlesztése is.

A hírek szerint a Ford egymilliárd eurót fordít a kölni üzem átalakítására, mely a legelső olyan gyára lesz Európában, ahol tisztán elektromos autó készül. Jelenleg a Ford Fiesta összeszerelésének ad otthont a létesítmény.

A VW-alapokra épített Ford a tervek szerint 2023-ban megy tömeggyártásba, és az azt követő hat év alatt akár több mint 600.000 darab is készülhet belőle. A Volkswagen technológiája ellenére az amerikaiak hangsúlyozzák, hogy az autó minden tekintetben Ford lesz, és nem fog hasonlítani a németek ID-családjára. A Ford korábban azt nyilatkozta, hogy gazdasági szempontból nem érné meg egyetlen modellt építeni a MEB-en, ezért tárgyalások folynak egy második villanyautó fejlesztéséről és gyártásáról is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.