Főoldal » elektromos autó » Hivatalos: készül a Rolls-Royce villanyautója

Hivatalos: készül a Rolls-Royce villanyautója

Amikor a BMW Csoport tavaly levédette a Silent Shadow elnevezést, már sejteni lehetett, hogy ez bizony egy közelgő Rolls-Royce villanyautó neve lesz. A minap a hivatalos megerősítés is megérkezett a legfényűzőbb autócsodák gyártójától: már javában fejlesztik első tisztán elektromos autójukat. Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató elmondta, hogy az elektromosítás tökéletesen illik a Rolls-Royce portfóliójába, hiszen a márkát nem az üvöltő motor vagy kipufogó hangjáról ismerik, hanem sokkal fontosabb a nagy nyomaték és a szupercsendes működés.

Rolls-Royce Dawn

Részletek egyelőre nem ismertek a készülő modellről, de korábbi híresztelések szerint a BMW i7 elektromos szedánnal párhuzamosan dolgoznak rajta, így a két villanyautó műszakilag nagyon hasonló lehet. A Silent Shadow nem valamely létező modell elektromos változata lesz, hanem egy vadonatúj tagja a cég kínálatának. Ez nem jelent egyből saját villanyos padlólemezt – egyes források szerint a villanyautó a Phantom platformjára épül, de nem kizárt az sem, hogy a BMW által 2025-ben bevezetni tervezett új, elektromos autók alá fejlesztett dedikált padlólemez kerül majd be alá.

Rolls-Royce Phantom Oribe

A CEO nem árulta el, hogy mikortól lesz kapható a hangtalan árnyként suhanó luxusautó, de az biztos, hogy még ebben az évtizedben megérkezik. Aki egyébként Roll-Royce-t szeretne vezetni károsanyag-kibocsátás nélkül, az a klasszikus autók átépítésével és elektromosításával foglalkozó műhelyeknek köszönhetően már most is megteheti, a brit Lunaz például két típust is kínál a BMW leányától.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.