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
auto
2024. 04. 19. péntek

Elkészült: itt az első texasi Tesla!

elektromos autó

Amikor 2020 júliusában elkezdték építeni az Austin mellett fekvő Giga Texast, a projekt több hónappal a szintén épülő német gyár mögött indult. Most mégis egyszerre lehetnek kész.

Elkészült az első, előszériás autó.

Kiemelkedően fontos helyszín

A Tesla nem véletlenül választotta Texas fővárosát a második amerikai autógyára helyszínéül. Austin technológiai központ, jó nevű műszaki egyeteme van, bőven van hely egy hatalmas gyárnak, és stratégiailag jó helyen fekszik az ország keleti felének ellátásához. Mégis, van abban valami csibész, hogy a cég mindig az oroszlán bajuszát huzigálja, hiszen Európában az autóipar és a fő riválisok, Amerikában pedig a kőolaj hazájába ment gyárat építeni.

A Tesla építkezéseit mindenhol 3-4 drónvideós csapat követi, de aki nem ásta annyira bele magát a tervekbe, annak furcsának tűnhet, hogy gyárindításról beszélünk, miközben a Youtubeon azt látja, hogy az épületnek még nincsen oldala, alul föld van betonpadló helyett, kicsit odébb meg gépek túrják a talajt. A magyarázat egyszerű, Sanghajtól kezdve minden gyárat több fázisban építenek, és ahogy bekerültek a gépek az egyikbe, indul a termelés, miközben a többi épületet még csak alapozzák.

A fenti Twitter bejegyzésben a texasi gyárban készült, és összeszerelésre váró prés-öntvényeket látunk, amelyek a Model Y vázának elejét és hátulját alkotják. Ez a gyártási technológia elemenként 70 hagyományos kisebb-nagyobb darabot, és 200-300 robotot vált ki.

Texasban is erről van szó, az első fázis itt a Model Y gyártóbázisa, és ez az épület már egészen egyben van, a gyártósorokat pedig hónapok óta telepítik, illetve Fremontból érkezett félkész autókkal kalibrálják. Eközben épül a szomszédos második ütem, a Cybertruck csarnoka, de már készül az új aksigyár is. Ha minden igaz, itt fogják gyártani majd a Tesla Semit is, de a hatalmas földbirokra költözhet idővel a vállalat főhadiszállása, központja is.

Még nem sorozatgyártás, de hetekről beszélünk

A friss fotó, amit az egyik állandó Giga Texas drónvideóshoz juttatott el valaki az üzemből, egy Model Y-t mutat, ami akkor gördült le a gyártósorról. A mellékelt információk szerint egy előszériás darabról van szó, amivel a gyártósorokat validálják, illetve az alkalmazottak tréningjéhez használják. Tehát ez még nem a szériagyártás kezdete, de azt ceruzával már beírták októberre. Berlin is azt a hónapot nézte ki magának, Musk ott október 9-én tart egy gyárnyitót és falunapot, illetve a remények szerint addigra megkapják a végleges engedélyeket is.

Visszatérve Texasba, állítólag a karosszériaelemek, a festés, a kocsi összeszerelés mind a az új gyáron belül történt, de pár alkatrészt, így például az utastér elemeit még Fremontból hozták a próbához.

A gyártás kezdetén még csak pár száz, pár ezer autót várhatunk mindkét üzemből. Azonban a kínai gyár példája alapján, 2022 első negyedévében ez már pár tízezer, az év végéig pedig összesen egy-kétszázezer is lehet, helyszíneként. A várakozások szerint a Tesla jövőre a 4 gyárával át fogja lépni az évi 1 milliós küszöböt.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.