Megkezdődött az európai villanykamion gyártása

Az elektromos autók térnyerésének, az autóipar átalakulásának egyik legfőbb oka, hogy környezeti terhelésük töredéke a hagyományos hajtáslánccal forgalmazott társaikénak. Azonban méltatlanul kevés szó esik a közúti teherfuvarozásról, és még mindig közkeletű az a vélekedés, hogy az akkumulátoros energiatárolás nem életképes ebben a kategóriában.

Talán a Daimlernek a kétkedők is elhiszik, hogy ez nem igaz.

eActros – elindult a gyártás

A németországi Wörthben található a Daimler egyik fontos teherautógyártó bázisa, itt készülnek az Actros típusjelzésű Mercedes kamionok. A vállalat október 7-én itt kezdte meg az eActros névre hallgató villanykamion gyártását – egyelőre a kisebb hatótávú változattal indult a termelés.

Az eActros kívülről ugyanúgy néz ki mint a dízel testvére, és a gyártás elején is közös szerelősoron készül a vázszerkezet. Innen azonban az elektromosnak szánt példányok átkerülnek a Future Truck Center névre keresztelt épületbe, ahol vadonatúj gyártósort építettek erre a célra. Itt kerül a szerkezet alá az elektromos hajtáslánc. A teherautó három vagy négy, egyenként 105 kWh kapacitású akkumulátort tud a hasába, a tengelyek közé rejteni. A maximális konfigurációban 420 kWh a teljes kapacitás, ami 400 kilométeres hatótávra elég, de maximális 25 tonnás össztömeg esetén ez 20%-kal csökkenhet. A járművet kettő darab, összesen 330 kW teljesítményű villanymotor mozgatja egy 2-sebességes váltón keresztül, és a különböző biztonsági és fékasszisztens berendezések mellett a kamerás visszapillantó is szériatartozék. A töltés CCS szabvány szerint történik, maximum 160 kW teljesítménnyel, és a 20-80%-os visszattöltéshez nagyjából egy óra kell a 400 voltos/400 amperes rendszernek.

A gyártás a kisebbik akku csomaggal indul, majd 2022-ben érkezik egy városüzemeltetési verzió (kukásautók?, konténer szállítók?), és 2024-ben lesz elérhető a nagy hatótávú változat. A kamion előállítását is CO2 semlegesre tervezik, az üzem például 2022-től megújuló forrásból származó áramot vásárol, de emellett energiatakarékosabbra cserélik a gyár légkondicionálását, modernizálják az épületeket és környezetkímélőbbé teszik a festőüzemet is.

Kezdetben Németország, Ausztria, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia,  Belgium, Nagy Britannia, Dánia, Norvégia és Svédország kapja meg a típust, de tervezik a gyártókapacitás bővítését és újabb piacok bevonását az értékesítésbe. Az elektromos kamion árát és tervezett gyártási darabszámát egyelőre nem közölték.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.