Városban és autópályán is boldogulnak a Honda önvezető autói

Október 11-én vette kezdetét az ITS Világkongresszus Hamburgban, amely a világ egyik legnagyobb, a közlekedés digitalizációjára fókuszáló rendezvénye. Az Európai Unió által meghirdetett L3Pilot programmal az önvezető technológiák is főszerepet kaptak – a kezdeményezés összesen 12 ország 34 piaci szereplőjét fogja össze azzal a céllal, hogy mihamarabb elkészülhessenek és forgalomba állhassanak a SAE szabvány szerinti 3-as és 4-es szintű autonóm járművek. Az iparági várakozások szerint ezek a járművek egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetik a városi, valamint gyorsforgalmi utakon történő közlekedést egyaránt, és még a parkolás terhét is leveszik a felhasználók válláról.

A rendezvényen mutatta be továbbfejlesztett önvezető rendszerét a Honda is, amellyel négy, a Honda Legend szedánra épülő járművet szerelt fel a japán autógyártó vállalat. Az európai K+F csapat 25.900 kilométert tett meg az autókkal, két fő területre összpontosítva: a városi és az autópálya-használatra (Traffic Jam Chauffeur és Motorway Chauffeur). A tesztelés közben gyűjtött adatokat az L3Pilot projekt többi résztvevőjével is megosztják.

Három a négy önvezető autóból, Forrás: Honda

A fejlett autonóm rendszer folyamatosan figyeli a forgalmat az autópályákon, és ha biztonságosnak ítéli meg a helyzetet, képes teljesen átvenni az irányítást a vezetőtől. A Honda egyik fő célkitűzése, hogy az önvezető technológia segítségével autói és motorkerékpárjai 2050-ben már képesek legyenek minden halálos balesetet elkerülni. A japánok az amerikaiakkal is összedolgoznak az önvezetés területén, ennek eredményeként született meg a Cruise Origin 2020-ban, melynek tökéletesítése jelenleg is folyamatban van.

Az L3Pilothoz kapcsolódó bemutatókat október 13. és 15. között tekinthetik meg a látogatók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.