Főoldal » elektromos autó » Hivatalos adatok: így áll most a Tesla Kínában és Európában

Hivatalos adatok: így áll most a Tesla Kínában és Európában

A Tesla legújabb negyedéves eladási adatai óta már tudjuk, hogy míg tavaly 500 ezer autót adott el a világ legnagyobb villanyautó gyártója, idén már az első 9 hónapban 627 ezer felett járnak. Ha lesz elég chip, év végére akár a 880 ezret is megközelíthetik az adatok, jövőre pedig Austin, Berlin és az újrainduló nemzetközi S/X szállítások segítségével bizonyosan átlépik a milliós küszöböt.

Most a hivatalos regisztrációs adatok segítségével arra is választ kaptunk, vajon stagnálnak-e az európai eladások, és tényleg bezuhant-e a kínai értékesítés?

Európa

A vállalat tavaly kicsit több, mint 10%-os visszaesést könyvelt el Európában, de a Covid évében ez még mindig relatív jó eredménynek számított a versenytársakhoz képest. Idén viszont - a chiphiány ellenére - ismét rekordokat döntenek a számok, és ez a kontinensünkön is meglátszik.

A vállalat legnagyobb európai piaca immár Németország, ezt követik a britek és a franciák - azaz most már az eladások a hagyományos autókéhoz hasonló eloszlásúak, nem csak egy-két kedvezményekkel, vagy büntetésekkel operáló progresszív ország mutat a valós súlyán felüli adatot. Ezzel együtt tagadhatatlan, hogy a Model Y európai startja újra meghozta a norvégok vásárlási kedvét is, itt ugyanis a típus mindössze 1 hónap alatt az év negyedik legnépszerűbb modellje lett. Az elmúlt negyedévben Európában közel 46 ezer autót adott el a Tesla, ami 28%-kal magasabb az eddigi rekordnál.

Ami igazán érdekessé teszi az adatot, az az, hogy a vállalat Európában az idei év első 9 hónapjában már egy hajszálnyival több autót adott el, mint 2019-ben összesen, és ezzel új házon belüli rekordot állított fel. Hamarosan érkeznek majd az európai összesített eladási adatok, és akkor meglátjuk mire volt ez elég a többi márkához képest.

Kína

Kínában az év elején keveredett több egymást követő PR botrányba a Tesla. Ezek jó része azóta elhalt, a vádaskodó fogyasztók és influencerek visszaléptek, bocsánatot kértek, pert vesztettek. Persze arról megoszlanak a vélemények, hogy ezek mögött valós problémák álltak-e, esetleg a versenytársak hatottak oda, vagy éppen ellenkezőleg, a kínai központi kormányzat tenyerelt rá a bíróságokra, hogy segítsék a Teslát. Mindenki válasszon magának hite és vallása szerinti megfejtést.

Ezzel együtt, illetve tulajdonképpen a kiváltó okoktól függetlenül a nagy kérdés az volt, vajon maradandó károkat okoztak-e a botrányok a Tesla renoméjának, és bezuhannak-e a cég helyi eladásai. Most a legfrissebb hivatalos szeptemberi adatok azt mutatják, hogy a cég a harmadik negyedévben rekord mennyiségű autót adott el az országban - az eddigi 60-70 ezer közötti negyedévekhez képest 73 ezer Model 3 és Y kelt el júliustól szeptemberig a hazai piacon.

Az elmúlt hónapok során a cég központi fremonti üzeme minimumra csökkentette az export gyártást, és csak két kisebb szállítmányt indítanak útra Dél-Koreába és Tajvanba. Az nem világos, hogy ezt a két kis ázsiai piacot miért nem Kína szolgálja ki, de nagyjából 3-6 ezer autóról beszélhetünk negyedévente. Emiatt a kínai gyár vált a fő exportközponttá, ami a gyártási ütemezés átalakításával is járt. Elon Musk legutóbbi ígérete szerint idén év végén elkezdik elengedni a negyedéves értékesítési hullámot, és nem fognak bánkódni, ha pár ezer autó átcsúszik a következő év elejére. Ha sikerül az átállás, akkor kicsit kiegyenlítettebbek lehetnek a cég eladási periódusai, ami kevésbé terheli majd meg az autók átadásával foglalkozó kollégákat.

Igazi változásra azonban majd inkább csak a Giga Berlin felfutása után várhatunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.