Ezt az elektromos autót már vezeték nélkül is tölthetjük

Tavaly olvashattunk már pletykákat arról, hogy a Hyundai Csoporthoz tartozó Genesis kínál majd elsőként a világon vezeték nélküli töltési lehetőséget villanyautójához. A hírek igazak, az indukciós töltőberendezések gyártásával foglalkozó WiTricity megerősítette, hogy személyautókba szánt technológiája a Genesis GV60-as modellben debütál. A vállalat egyelőre nem árult el részleteket a töltőberendezés specifikációiról, de a SAE nemzetközileg elfogadott J2954 szabványában foglaltak szerint 3,7 kW, 7 kW, illetve 11 kW lehet a töltés maximális teljesítménye. A cég honlapja szerint egyébként a töltés hatékonysága hasonló lesz a kábeles megoldáshoz. A töltő beszerelése a járművekbe nem utólagos átalakítással történik, az autógyártó és a WiTricity együttműködésének köszönhetően az autók már az összeszerelésük során a gyárban magukhoz vehetik a vezeték nélküli töltőt.

Az indukciós töltéshez persze nem elegendő az autóba beépíteni a megfelelő áramfelvevő berendezést, a tulajdonosnak egy töltőpadra is szüksége lesz. Ha ez megvan, nincs más dolga, mint fölé parkolni az autóval, és már indul is a töltés, ahogy a Genesis alábbi videójában is látható:

A WiTricity elmondta továbbá, hogy a fejlesztések abba az irányba haladnak, hogy a Vehicle-to-Grid (V2G) funkció is kompatibilis legyen a vezeték nélküli töltéssel, valamint a dinamikus, azaz a menet közbeni töltés is a fejlesztési célok között szerepel.

A Genesis GV60 egyelőre csupán Dél-Koreában kapható, európai értékesítése várhatóan a jövő évben kezdődik. A gyártó honlapján már lehet konfigurálni az autót és árajánlatot kérni, de a választható opciók között egyelőre nem találtuk a vezeték nélküli töltést, így annak ára sem ismert még.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.