Indulhat a tesztüzem a Giga Berlinben

A múlt szombati nyílt nap alkalmával a Tesla új berlini gyárának munkatársai nem győzték hangsúlyozni az érdeklődőknek, hogy minden karosszéria elem amit ott látnak a kínai vagy amerikai üzemből való, nem helyben készült. Jó okuk volt erre, hiszen az üzemnek még nincs működési engedélye, és nem akartak bajba kerülni az illegális gyártás vádjával.

Úgy tűnik azonban, hogy már nem kell sokáig várniuk a startpisztolyra.

Újabb előzetes engedély

Igazából nemcsak működési, de még végleges építési engedélye sincs a szinte teljesen kész üzemnek, a Tesla az elmúlt másfél évben előzetes engedélyekkel építette a létesítményt, hogy ebből eddig hányat adtak ki, azt már mi sem tudjuk követni, valahol 14 környékén hagytuk abba a számlálást. Bár ez a bürokratikus kerülőút jelentősen felgyorsította a projektet – gondoljunk bele, hogy a hagyományos menetrenddel eddig még egy kapavágás sem történhetett volna – de a választás nem nélkülözte a rizikót. Amennyiben valami miatt a vállalat mégsem kapná meg a végleges engedélyt, saját költségükön kellene mindent lebontani és az eredeti állapotot visszaállítani. Természetesen erre rendkívül kicsi az esély, jövő hónapban várhatóan rákerül a pecsét a papírokra.

Most azonban német lapértesülések szerint újabb előzetes engedélyt kapott az üzem, és ez rendkívül fontos ahhoz, hogy az eredeti terveknek megfelelően még idén megkezdődhessen a Model Y gyártása. A Berliner Zeitung úgy tudja, múlt pénteken a brandenburgi környezetvédelmi minisztérium engedélyt adott a teljes gyártósor tesztüzemére. A vállalat maximálisan 250 autót gyárthat le a döntés nyomán, és a teljes folyamatot, az elemek gyártástól a végszerelésig letesztelhetik.

A gyártás megkezdésig azonban még további munkaerő felvételére, és a hiányzó gépsorok telepítésére is szükség lesz – valószínűleg ez a helyi vezetés elsődleges prioritása. Apró lábjegyzet egyébként, hogy mostanra már hivatalosan is megváltozott a gyár neve giga Berlin-Brandenburgra. Bár az egyszerűség kedvéért valószínűleg sokan használják majd továbbra is a rövidebb elnevezést, a Grünheide ipari területén található üzem körülbelül annyira berlini, mintha egy gödöllői, vagy veresegyházi gyárat budapestinek neveznénk. Mivel a városka Brandenburg tartományban van, így az új név logikus, még ha nem is lesz túl népszerű.

A nyílt nap után egyébként a vállalt kiadott egy frissített rendert is a gyár végleges látképéről – mi már ezzel illusztráltuk a cikket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.