Így nőtt a háztartási naperőművek száma és kapacitása

Meghaladta az 1000 MW-ot a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása az előző év harmadik negyedévének végére – tudjuk meg a MEKH adataiból.

2021. első 9 hónapjában több mint 300 MW-tal nőtt a beépített kapacitás és 36.849 db új HMKE rendszer épült, azaz a háztartási méretű napelemes kiserőművek átlagos elvi csúcsteljesítménye 8,24 kWp. Egyéb megújuló energiatermelők esetében jóval kisebb volt a növekedés, szélerőműből 47 db épült, melyek együttes beépített kapacitása 365 kW, ezen kívül a harmadik negyedévben épült egy új, 15 kW kapacitású vízerőmű is a MEKH adatai szerint.

Háztartási méretű kiserőművek darabszáma és beépített kapacitása (forrás: MEKH)

A negyedik negyedéves adatokra még várnunk kell, azonban a saját napelemes rendszerünk statisztikájából az előző éves termelést már láthatjuk.

Írjátok meg hozzászólásban, hogy nálatok hogyan alakult a termelés. A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében írjátok meg az 1 kW teljesítményre eső termelést (azaz az éves termelés és a panelek összteljesítményének hányadosát), illetve a napelemes rendszeretek néhány fontos adatát is (pl. melyik régióban működik, milyen a tájolása, a panelek dőlésszöge).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.