Moszkvába megérkezett az ezredik elektromos autóbusz

Moszkva utcáin már 1000 tisztán elektromos autóbusz szállítja az utasokat. A komoly mérföldkövet alig 3 év alatt sikerült elérni az orosz fővárosban.

A buszok mintegy 66, összesen közel 800 km hosszú vonalon közlekednek. A töltéshez 150 töltőoszloppal gazdálkodnak, azonban a töltőhálózatot is fejleszteni kívánják, így 2023-ra már 500 töltőpont áll majd rendelkezésre – írja a Green Car Reports.

2019 nyarán mi is beszámoltunk róla, hogy Moszkva közlekedési vállalata 300 tisztán elektromos autóbuszt rendelt, melyekből 200-at a Kamaz, 100 példányt pedig a GAZ csoport szállíthatott a következő egy évben.

Az ünnepi díszítés idején még csak 900 busznál jártak (Fotó: Мосгортранс / Twitter)

Az átállás úgy tűnik jó döntésnek bizonyult, ugyanis azóta nem csak a tervezett 300 elektromos busz, hanem annak több mint háromszorosa, összesen 1000 busz rója a nagyváros útjait. A moszkvai közlekedési vállalat Twitteren jelentette be, hogy megérkezett az 1000. villanybusz, és néhány statisztikai adatot is közzétettek az elmúlt három évről. A nulla helyi kibocsátású buszok 3 év alatt több mint 600 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítottak meg a Földnek, és több mint 150 millió embert szállítottak (ennek felét 2021-ben) 60 milliónál is több megtett kilométeren.

Az örömben azonban úgy tűnik nem mindenki osztozik, a hozzászólok jelentős része ahelyett, hogy örülne a tisztább városi levegőnek, az erőművek szennyezését és a néhány év múlva cserélendő akkumulátorokat rója fel, illetve inkább az akku nélküli elektromos buszokat, a trolikat választaná.

Címlapkép: Мосгортранс / Twitter

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.