Nagyot drágul a nyilvános villanyautó töltés Romániában

Már két román elektromobilitás szolgáltató, a Renovatio és az EV-Connect jelentett be komoly áremelést, amit az energiahordozók nemzetközi árának jelentős emelkedésével indokolnak.

Bizonyára minden olvasónk hallott már róla, hogy az energiahordozók ára rohamosan emelkedik, akkor is, ha a magyar lakossági fogyasztók a hatósági áraknak köszönhetően ebből közvetlenül nem sokat éreznek. Az elektromobilitás szolgáltatókra azonban a versenypiaci árak vonatkoznak, így nem meglepő lépés, hogy az áramár emelkedését áthárítják a töltési szolgáltatást igénybe vevő autósokra.

Elsőként az EVConnect lépett, akik már december 15. óta többet kérnek a töltésért. Az áremelés előtt az AC és DC töltési díj egyaránt 1,39 lej/kWh (105 Ft) volt, december közepén azonban az AC töltés díja 1,45 lejre (108 Ft), a DC töltés pedig 1,69 lejre (126 Ft) emelkedett. A cég hírlevelében azt ígérte, hogy a folyamatosan követik a nemzetközi energiaárak változását, így kedvező változások esetén árcsökkentésre is van esély.

Tegnap a legnagyobb román szolgáltató, a Renovatio emailben tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy hamarosan (három lépésben) emelkednek a töltési díjak. Az AC töltési díj évek óta 1,45 lej/kWh (108 Ft), a DC töltési díj pedig 1,95 lej (145 Ft), 2022-től ezek helyett AC töltésért 1,99 lejt (150 Ft), DC töltésért pedig 2,49 lejt (185 Ft) kell fizetni, amely 37, illetve 27%-os áremelés.

Elsőként, január 1-től a Renovatio hálózatából roaming szolgáltatás keretében igénybe vehető töltők (pl. E.ON Drive) esetében emelkedik a töltési díj. Második lépésben, január 15-től a partnereknél üzemeltetett töltőknél (pl. a Porsche Románia autókereskedéseiben lévő), végül február 1-től a saját töltőhálózatban is magasabb lesz a díj.

Egyelőre egyéb országokból (köztük Magyarországról) nem kaptunk hírt a töltési díjak emelkedéséről.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.