Tesla Model 3 lesz Európában az év legnépszerűbb villanyautója

Az évből már csak két nap van hátra, az eladási adatok azonban egyelőre csak az év első 11 hónapjából ismertek. Ennek ellenére két aranyérmet már akár át is adhatnánk, mivel gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a második helyezett előzni tudjon decemberben.

Januártól november végéig összesen 113.397 darab Tesla Model 3 kelt el Európában, a második helyen pedig 63.109 példánnyal a Volkswagen ID.3 áll, márpedig ekkora lemaradást behozni lehetetlennek tűnik decemberben. Az ezüstérmes akár még változhat is, a harmadik ugyanis kevesebb mint 3000 darabbal van lemaradva, hiszen Renault Zoeból november végéig 60.551 db kelt el.

A Tesla hiába nyert toronymagasan egyéniben, mivel a Model Y csak az év második felében érkezett kontinensünkre, a Model S és Model X eladások pedig jelképesnek tekinthetők (illetve idén az átállás miatt nem is érkeztek), így 170.000 db körüli európai eladásra számíthat az amerikai villanyautó gyártó, így ebben a kategóriában a Volkswagen csoport 300.000 körüli eredménye (az Audi, a Škoda, a Cupra és a Porsche eladásokat összegezve) jelent hasonlóan behozhatatlan előnyt. A gyártók versenyében a harmadik helyre a Stellantis, negyedikre pedig a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség esélyes, melynek sokat jelent Európa legolcsóbb tisztán elektromos autójának, a Dacia Spring forgalmazásának megkezdése.

Jövőre izgalmasabban alakulhat az idei első két helyezett versenye, hiszen már egész évben kapható lesz a Model Y, és remélhetőleg hamarosan sikerül az európai Tesla gyárat is végre elindítani, ugyanakkor a Volkswagen is folyamatosan növeli a villanyautó termelést.

A villanyautó rajongók számára persze az egyes típusok vagy gyártók versenyénél sokkal örömtelibb hír az elektromos járművek térhódítása. Matthias Schmidt iparági elemző az Automotive News magazinnak elmondta, hogy 2021-ben 11%-os piaci részesedéssel számol Európában az elektromos autók esetében, amely egyértelműen felülmúlja a korábbi várakozásokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.