Mégis folytatódik a hidrogénes Hyundaiok fejlesztése?

Egy napja még úgy nézett ki, hogy a Hyundai nem csak a belsőégésű motorok fejlesztését állította le, de parkolópályára kerül a Genesis hidrogén projektje is, – még ha nem is véglegesen.

Most a vállalat cáfolta a hírt.

Több vas

A dél-koreai chosun.com december 28-án számolt be arról, hogy belsős információi szerint a Hyundai átmenetileg leállította a harmadik generációs üzemanyagcellás rendszerek fejlesztését, és parkolópályára került a Genesis 2025-ös hidrogénautójának bemutatója is. Az eredeti tervek szerint az új rendszer a Hyundai Nexo második generációs hajtásláncához képest 30%-kal csökkentette volna a berendezések helyigényét, és háromszor tartósabb lett volna a technika. 2025-ig 50%-os költségcsökkentést is reméltek a fejlesztésektől.  A lap azonban úgy tudta, hogy műszaki problémák és a nem létező hidrogénautós piac, valamint a gyenge töltőhálózat miatt a cég vezetése ideiglenesen leállította a projektet, hogy pénzt spóroljanak.

A Genesis GV80 FCV tanulmány 2017-ből. Forrás: Hyundai

A hidrogénes személyautó projektek ma már igazából csak Dél-Koreában és Japánban vannak életben, pontosabban az ottani államok tartják azt életben. Ezekben az országokban ugyanis az energiafüggetlenség egyik zálogát látják ebben, ezért komoly kormányzati támogatás áll a gyártók mögött. Dél-Koreában például a kormány és a Hyundai közös célja, hogy 2025-ig 130.000 hidrogénes autót gyártsanak le. Csakhogy a tervek 2022-ig 80.000 hidrogénes Hyundait írtak elő, ugyanakkor 2021 november végéig mindössze 8206 Nexot adtak el.

Egy nappal később azonban a Hyundai cáfolta a hírt a koreai médiának.

A Hyundai második generációs rendszere – középen a kulcsszereplő membránnal. Forrás: Hyundai

A pulsenews.co.kr arról számolt be, hogy a vállalat valóban problémákkal küzd az üzemanyagcella membránja kapcsán, mivel nem elég tartós ez a kulcsfontosságú alkatrész. Ez már probléma volt az előző két generációnál is. És bár a lap által megkérdezett iparági szakértők továbbra is szkeptikusak, legalább csúszást várnak az ütemtervben, a vállalat cáfolta a spekulációkat, azt mondják a céldátumok nincsenek veszélyben, és a program nem állt le. A cég átszervezte az üzletágat, amelynek eddigi vezetője, Kim Se-hoon mostantól csak a fejlesztésekre összpontosít, és a hidrogénes autók bekerültek Park Jung-kook, újdonsült K+F igazgató alá.

Így bár azt hihettük, a koreai cég mostantól már csak akkumulátoros villanyautókat fejleszt, egyelőre még mindig több vasat tartanak a tűzben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.