Főoldal » elektromos autó » Terjeszkedik Európában a kínai XPeng

Terjeszkedik Európában a kínai XPeng

Megnyitotta legelső svédországi szalonját, és rövidesen, még az év első negyedévében Hollandiában is megkezdi elektromos autóinak forgalmazását az XPeng. Az európai terjeszkedés Norvégiából indult, ahol kínai autógyártó vállalat 2020 óta kínálja G3-as elektromos crossoverét, tavaly december óta pedig a P7-es elektromos szedánját is szállítja a skandináv országban élő vásárlóknak. Svédország és Hollandia után várhatóan Dánia a következő célpiac, ahol közleménye szerint már szintén jelentős előrelépést ért el a marketing, értékesítési, szállítási és szervizhálózat kiépítésében.

XPeng bemutatóterem a stockholmi Westfield plázában, Forrás: XPeng

Az XPeng a járműveinek közvetlen értékesítéséhez saját bemutatótermeket hoz létre – ez nyílt most Stockholmban, és fog megnyitni márciusban Hága közelében is –, de emellett helyi partnerekkel is együttműködik kereskedési és szervizhálózat kiépítéséhez. Svédországban ez a partner a Bilia, Hollandiában pedig az Emil Frey lesz.

Hazai piacán egyébként már összesen négy villanyautóból áll a vállalat portfóliója, a kínaiak megvásárolhatják a P5-ös szedánt, valamint a csúcstechnológiás G9 SUV-t is. Egyelőre nem tudni pontosan mikor, de az XPeng tervei szerint mindkét modellt forgalmazni fogja Európában, az utóbbi ráadásul az első olyan elektromos autója, amit kifejezetten globális piacra tervezett.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.