Már a második villanyautóját is szállítja az európaiaknak a kínai XPeng

Az XPeng Motors a közösségimédia-oldalain számolt be arról tegnap, hogy átadta legelső P7 típusú tisztán elektromos autóját Oslóban, s ezzel kezdetét vette a modell európai kiszállítása. A kínai autómárka számára ez a második piaci bevezetés a kontinensen, korábban a G3 szabadidőautóval sikerült betörnie a norvég autópiacra.

Mint korábban megírtuk, a Norvégiában megvásárolható P7 specifikációi kissé eltérnek a kínaitól, Európában például csak egyetlen akkukapacitással, 80 kWh-val kapható az autó. Hátsókerekes konfigurációban, RWD Super Long Range név alatt a WLTP szerint 530 kilométert tud megtenni egy töltéssel, az összkerék-meghajtású High-Performance típus WLTP hatótávja pedig 470 km. Vételáruk 447.820, illetve 507.820 norvég koronáról indul, amely jelenlegi árfolyamon 16, illetve 18,2 millió forintnak felel meg. A P7-ből készült egy limitált kiadású, pillangóajtós változat is, amely az erősebb, 316 kW teljesítményű hajtásrendszert használja, és 599.900 koronáért, azaz mintegy 21,5 millió forintért lehet hazavinni.

Az XPengnek két további modellje is várja az európai megjelenést, ám azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a P5 szedán, valamint a G9 SUV mikor érkezhet Norvégiába, vagy Európa más vezető elektromosautó-piacára. Az azonban, hogy sok zéró kibocsátású autót adjon el a kínai cég, már nem csak a saját, hanem a Volkswagen érdeke is. Hogy miért, azt itt írtuk meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.