Kínai villanyautók szálltak partra Norvégiában

Megérkezett Norvégiába a Xiaopeng (Xpeng) Motors legelső szállítmánya a G3 típusú tisztán elektromos SUV-ból, s ezzel egy újabb kínai autógyártót köszönthetünk európai földeken. A vállalat szeptember 24-én indította útnak hajóját a kantoni kikötőből, amely a legelső 100 darab, Európába exportált villanyautót szállította. Az InsideEVs információi szerint szeptemberig körülbelül 3000 foglalás érkezett az autóra az országból, azt viszont nem tudni, hogy ebből mennyi lett tényleges megrendelés. Kínában több mint 22.000 darab fogyott belőle 2018. decemberi bevezetése óta. Norvégiában egyébként már most is kínai elektromos autó, a SAIC által gyártott MG ZS EV a második legnépszerűbb modell.

Az Xpeng már tavasszal felkérte Bjorn Nylandot, Norvégia legismertebb villanyautós vloggerét, hogy mutassa be a G3 sportterepjárót, nyáron pedig a P7 szedán egyetlen, Kína határait eddig átlépő példányának tesztelésére is lehetőséget kapott, hiszen várhatóan a jövőben ez is kapható lesz Európában.

Az Xpeng név onnan lehet ismerős sokaknak, hogy egy igazi Tesla-klónról van szó, a kaliforniai autógyártó összetűzésbe is keveredett vele az Autopilot forráskódjainak ellopásáért (az Xpeng XPilot néven használja a „Tesla által inspirált” vezetéstámogató rendszert). A kínaiakat olyannyira lenyűgözte a Tesla munkássága, hogy számos technológiát, és kialakítást átemeltek tőle, többek között az akkupakk szerkezetét, a középkonzol érintőkijelzőjét, a műszerfali digitális kijelzőt, de még a két cég honlapja is kísértetiesen hasonlít.

Az XPeng G3 mozgatását egy 145 kW-os, 300 Nm-es villanymotor végzi az első kerekeken keresztül, amihez egy 57,5 vagy egy 66,5 kWh-s akkucsomag biztosíthatja az energiát. A hatótáv az NEDC ciklus szerint mérve ezekkel az akkukkal 460 illetve 520 km. A jármű talán legnagyobb érdekessége, hogy az európai változat CATL akkucelláit CHAdeMO csatlakozón keresztül lehet villámtölteni (30% és 80% között legkevesebb 38 perc alatt), miközben kevés kivétellel már minden villanyautó CCS szabvánnyal érkezik a kontinensre. A legolcsóbb változat indulóára Norvégiában 358.000 korona (körülbelül 12,2 millió forint).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.