auto
2024. 02. 26. hétfő

Amikor a miniszterig jut a hülyeség

önvezetés

Az elmúlt napokban bejárta az internetet egy feltehetően kamu, megrendezett videó, amelyet nem éreztünk elég viccesnek ahhoz, hogy mi is megosszuk.

Attól viszont már érdekesebb lett az átverés, hogy azt az amerikai közlekedési miniszter is megosztotta egy figyelmeztető üzenet kíséretében.

Darwin díjasok versenye

Az Apple a múlt héten kezdte meg virtuális valóság szemüvege, a Vision Pro árusítását Amerikában, és a 3500-3900 dollár (~1,25-1,4 millió forint) értékű eszköz gyorsan népszerű lett a tehetősebb influenszerek között.

Természetesen, ahogy az borítékolható volt, az első dolog, amit a vásárlók megnéztek, az a gyártó listája azokról a tevékenységekről, amelyeket nem szabad a Vision Pro használata közben végezni, majd elkezdték videóra venni, hogy pont ezeket csinálják.

A listán természetesen rajta van a gépjárművezetés is és nem kellett sokat várni azokra a videókra, ahol valaki ennek ellenére autóvezetés közben használja az eszközt.

Az egyik nagy port kavart videó azonban annyival még súlyosabb is, hogy kamu, akár megosztotta Pete Buttigieg közlekedési miniszter, akár nem.

A miniszter üzenete egyébként egy jóindulatú figyelemfelhívás, hogy minden vezetéstámogató rendszer használójának képesnek kell lennie bármikor átvennie a kormányt – ezzel semmi baj, csak egyet tudunk érteni vele.

Ám az interneten gyorsan terjedő videón egy Tesla Cybertruck látható, amelynek sofőrje felelőtlenül a virtuális valósággal játszik, ahelyett, hogy az útra figyelne.

Az összes amerikai Teslában szigorítják a vezetéstámogató használatát

Meg is jelentek rögtön azok a cikkek, amelyek felidézik, hogy a Teslát már korábban is vizsgálták amiatt, hogy ügyfelei felelőtlenül használják a rendszert, és legutóbb szoftverfrissítést is kellett küldeniük autóikra, ami még szigorúbb az autó vezetőjével.

Csakhogy a Cybertruckban az autógyártó még nem aktiválta sem az Autopilotot, sem az FSD Betát, az önvezető rendszer prototípusát,

ugyanis a pickup a legújabb hardver csomagot használja, amelyekre még kalibrálják a szoftvert – jelenleg csak a távolságtartó tempomat működik. Így ez a videó egészen biztosan kamu, a sofőr valószínűleg a térdével kormányoz és színleli a mutatványt. Ettől persze még mindig felelőtlen.

De van már olyan videó is az interneten, ahol tényleg Autopilotot használ a sofőr miközben az Apple szemüvege van a fején – ám erről is kiderült, hogy félig-meddig átverés.

Az Autopilot a kormány érzékelőin túl újabban már a kabinkamerát is használja annak vizsgálatára, hogy a sofőr figyeli-e az utat a rendszer használata közben, így elsőre arra gondoltunk, hogy a lencsét leragaszthatták egy fekete szigszalaggal. A kamera még átverhető így, de valószínűleg eljön majd az idő, amikor használata kötelező lesz – a legújabb UNECE tervezet már erről beszél.

Akár már 2025-ben Európába érhet a felügyelt önvezetés

A média még a sofőr nevét is megírta, és azt is közreadta minden cikk, hogy az illetőt le is tartóztatták – a videó végén látszanak is a rendőrautók.

Mostanra viszont kiderült, hogy ez is egy ügyesen összevágott jelenet volt. A sofőr beismerte ugyanis, hogy csak 30-40 másodpercig vezetett a szemüveggel a fején – az Autopilot nagyjából 40 másodperccel azután tilt le, és fékezi állóra a kocsit, hogy elengedtük a kormánykereket és nem reagáltunk a fokozódó vizuális és hangjelzéses figyelmeztetésekre. A letartóztatás is kamu volt, más ügyben intézkedő rendőrök mellé álltak a drámai finálé kedvéért.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.