auto
2024. 02. 26. hétfő

Nem hívják vissza a norvég Teslákat

A norvég közlekedési hatóság (NPRA) lezárta azt a vizsgálatát, amelyet a Tesla Model S és Model X futóművének meghibásodásaival kapcsolatos bejelentések nyomán indított.

Nem találtak okot visszahívás elrendelésre.

Nem kiugró mértékű

A vizsgálatot még 2022-ben kezdték, miután több mint egy tucat bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy egyes Model S-ek és Model X-ek futóműveinek hátsó alsó lengőkarjai eltörhetnek.

A Tesla Kínában korábban nagyszabású visszahívást hajtott végre a futóművek egyes elemei miatt, amit az autógyártó azzal indokolt, hogy a helyi közlekedési hatóság döntése elleni fellebbezés időigényes és költséges lett volna. A kínai visszahívás nyomán Amerikában is vizsgálat indult, de ott visszahívást – legalábbis mostanáig – nem rendeltek el.

A norvég vizsgálat lezárulta után az NPRA képviselője úgy nyilatkozott, hogy a bejelentett esetek mind kis sebességnél, jellemzően tolatás közben történtek és nem jelentettek jelentős veszélyt az autók biztonságára. Az indoklás azt is hozzátette, hogy a meghibásodások száma csekély az országban forgalomban lévő érintett modellek mennyiségéhez képest.

A teslastats.no, az állami járműregisztrációs adatbázist használó számlálója szerint Norvégiában mostanáig 21.607 Model S-t és 14.369 Model X-et értékesítettek.

Model Y visszahívás: 22 ezer autót vizsgálnak át

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.