auto
2024. 02. 26. hétfő

Saját műholdakkal segíti a Geely az önvezetést

önvezetés

2022 júniusában küldték fel a műholdakat, és összesen 240-et állítanak pályára.

A Geely szerint ettől lesz jobb az önvezetés.

Égi szemek

A Geely újabb 11 műholdat küldött a világűrbe a szecsuani Xichang űrközpontból, hogy 2025-re 72, végül pedig összesen 240 műhold segítse a konszern önvezető autóit.

A vállalat mérnökei szerint ezzel 1-5 méteres, nagy felbontású, mesterséges intelligenciával támogatott távoli érzékelést kapnak a járművek, így pontosabban navigálhatnak majd az autók.

A sima GPS jel nagyjából 5-10 méteres pontossággal működik nyílt terepen, de épületek, vagy fák közelében ez az érték romlik. 2000 májusáig az amerikai hadsereg szándékosan rontott a polgári GPS pontosságán, ám ezzel a gyakorlattal már 24 éve felhagytak. A katonai GPS-ek azonban nem egy, hanem két frekvenciát használnak, így továbbra is sokkal pontosabbak, mint a legtöbb polgári alkalmazás. A jobb minőségű helyadatok azonban alapvetően elérhetőek civil felhasználásra is, így például a légiközlekedésben, vagy a térképezésben, földmérésben használják is ezt, azonban az eszközök mérete és energiaigénye korlátokat szab a felhasználási területeknek.

Ilyen Hosszú Menetelés hordozórakétákkal juttatják fel az autógyártó műholdjait. Kép: Geely

A Geely egyébként nemcsak autóihoz használja majd a műholdakat, hanem más cégeknek, így például a szórakoztatóelektronikai vállalatoknak is elérhetővé teszik egyes szolgáltatásait.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.