Elektromos autó töltő Hódmezővásárhelyen

Az Alföld nagyon leszakadt az ország többi részétől elektromobilitás területén. A szegedi városvezetés nem támogatja a villanyautózást (nincs ingyenes parkolás és nem pályáztak elektromos autó töltő támogatásra sem), de a régió többi városa sem törte magát, hogy az oda elektromos járművel érkező vendégek fel tudják tölteni az autójukat. Néhány hete Békéscsabán azonban megtört a jég, amikor a Nemzeti Közművek (NKM) a Mobiliti projektjük keretében beüzemelte a régió első elektromos autó töltőjét, egy 2 állásos, Type2 csatlakozós, 22 kW-os AC oszlopot. Erre érkezett tegnap a hír, hogy Szegeden a helyi közlekedési társaság (SZKT) telephelyén is beüzemeltek egy elektromos autó villámtöltőt. A készülék ugyan még nem használható, de a pletykák szerint várhatóan a nagyközönség számára is elérhetővé teszik.

(fotó: id. Antalóczy Tibor)

Ezeket a töltőket egészítette ma ki Hódmezővásárhelyen az NKM második töltőpontja, amit a város központjában a Hősök terén alakítottak ki. A 2×22 kW-os teljesítményű váltakozó áramú (AC), Ensto gyártmányú oszlop a legtöbb autó számára remek célállomás töltőként funkcionál, így néhány órányi ott tartózkodás után az autós feltöltött akkumulátorral indulhat haza a városból. A töltő használata egyelőre ingyenes lesz, de a csatlakozáshoz szükséges kábelt a többi AC töltőhöz hasonlóan az autósnak kell vinnie. Mivel a készülék közterületen található, az a nap 24 órájában mindenki számára korlátozás nélkül elérhető. Bár a töltő egy egyirányú utcák által behálózott kis forgalmú területre került, onnan néhány perc sétával nem csak a város főtere, de a sportuszodával kiegészített városi strand is elérhető. Nagyon fontos azonban, hogy bár a készülék január 30-án beüzemelésre került, használni csak a betonozás és a festés elkészülte után lehet majd.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb elektromos autó töltő Szolnokon

Hódmezővásárhelyen egyébként a zöld rendszámos környezetkímélő autók számára ingyenes a parkolás, és a városvezetés az önkormányzati töltő pályázaton három darab villámtöltőre is pályázott. Ezeket idén nyár közepéig-végéig kell majd letelepíteni, hogy ne fussanak ki a szerződéskötéstől számított egy évből. Információink szerint azokon a töltőkön felül az e-Mobi Kft. gondozásában további három AC töltő telepítése várható még idén a városban.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.