Első képek a 2. generációs Formula E autókról

Négy szezon után a 2018/2019-es évadtól teljesen megújulnak az ABB FIA Formula E utcai elektromos versenysorozat autói. Az új autókról ma tette közzé a szervező az első, számítógéppel generált képeket, de március elején az autó a Genfi Autószalonon teljes életnagyságban is megtekinthető lesz. Jól mutatja a technológia fejlődésének sebességét, hogy az autók nem csak gyorsabbak, hanem nagyobb hatótávúak lesznek, így a következő évtől teljesen el tudják hagyni a sorozatra a kezdetektől jellemző verseny közbeni autócsere rutinját. Az eddigi autók akkumulátora ugyanis nem tudott elegendő energiát tárolni a teljes versenytáv megtételéhez, így félúton a versenyzőknek át kellett ülniük egy másik, teljesen feltöltött autóba. A jövő évi autók közel kétszer akkora akkumulátorral dupla távot gyorsabban fognak tudni megtenni.

A képeken jól látható, hogy a Formula 1-hez hasonlóan ebben a szériában is megjelenik a versenyző fejét védő glória, és a karosszéria a jelenleginél jóval futurisztikusabbnak, áramvonalasabbnak hat. A király kategóriával ellentétben ebben a sorozatban a csapatok nem fejlesztenek saját autót. Minden csapat ugyanolyan formájú és akkumulátorú autókkal versenyez, egyedi fejlesztésre a motorok, a sebességváltó és a motorvezérlés terén van lehetősége a gyártóknak.

This slideshow requires JavaScript.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.