Újabb olajvállalat döntött elektromos töltőtelepítés mellett

Ahogy egyre több vállalat kezdi felismerni a villanyautózás iránti növekvő igényt, úgy egyre többen szállnak be a töltőhálózatok kiépítésébe is. Nem kivételek ez alól a világ legnagyobb olajvállalatai sem, melyek eddig csupán fosszilis üzemanyagokkal etették a benzinkutakra félrehúzódó autókat. November végén a Shell csatlakozott az IONITY projekthez, hogy az európai töltőhálózat kiépítésében segédkezzen, most pedig egy másik olajóriás, a British Petrol jelentette be, hogy töltőtelepítésbe kezd az elektromos autók számára.

A BP a következő két hónapban a képen látható Mobi Charger töltőket fogja a néhány előre kiválasztott, saját létesítménye mellé telepíteni az Egyesült Királyságban, melyeket 5 millió dollár értékben vásárol az amerikai székhelyű FreeWire Technologies nevű, hordozható töltőket gyártó vállalattól. Ezután további európai helyszínek is kapnak a villámtöltőkből még 2018 folyamán. A BP belépése a villanyautó töltő bizniszbe meglehetősen óvatos, így bővebb részletekkel sem szolgált arról, hogy összesen hány Mobi Charger kerül elhelyezésre, mely helyszíneken, s bár a töltési teljesítményről sem kaptunk információt, a képen látható töltőről az 50 kW olvasható le.

A mobil töltők használata egyfajta biztonsági lépésnek tűnik, mellyel a telepítési költség a minimálisra csökken, és a töltők is áthelyezhetők, ha a vállalat úgy ítéli meg, hogy nincsenek eleget használatban. Minden bizonnyal az olajkereskedelemből élő BP továbbra is reménykedik az elektromos meghajtás bukásában, ezért a fix töltőállomások telepítése – mint ahogyan a Shell is teszi a benzinkútjain – túl nagy felesleges pénzkidobást jelentene. Mindez Tufan Erginbilgic, BP vezető igazgató szavaival így hangzik:

„A mobilitás változik, mi pedig a jövőben is az emberek által szívesen választott üzemanyag-szolgáltató szeretnénk maradni. A villanyautó töltés kétségtelenül egy fontos részévé fog válni a működésünknek, de a fogyasztók által támasztott kereslet és az elérhető technológiák még alakulóban vannak. A FreeWire mozgatható töltőit használva nagyon gyorsan tudunk reagálni és töltést biztosítani azokon a benzinkutakon, ahol a legnagyobb szükségét látjuk, s mindezt anélkül, hogy a manapság használatos fix töltőállomásokba kellene jelentős összegeket befektetnünk. A lehetőség, hogy a meglévő helyszíneinken kívül is felfedezzünk új töltési megoldásokat, ideális partnerré teszi a FreeWire-t a BP számára.”

 

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.