Újabb kínai villany-SUV kopogtat Európa ajtaján

Attól nem kell tartaniuk a kínai autógyártóknak, hogy hazai pályán nem tudják eladni elektromos modelljeiket, de néhányuk mégis tovább szeretne hódítani a gyorsan fejlődő európai piac felé, ahol olcsó elektromos szabadidő-autóikkal azokat szólítják meg, akik nem tudnak megfizetni egy Mercedes-Benzt, Teslát, vagy BMW-t. A legújabb próbálkozó egy sanghaji székhelyű start-up, az Aiways, mely a Genfi Autószalonon fog bemutatni egy sorozatgyártásra szánt tisztán villanyos SUV-t. Az ötüléses U5 ION-ba egy folyadékhűtéses 63 kWh kapacitású akkupakk kerül, amivel 460 kilométer körüli hatótávot ígér a gyártó NEDC szerint. A meghajtást egy 140 kW-os villanymotor végzi 315 Nm nyomatékkal, mely az első kerekeket hajtja. Kínában az autó nagyjából 200 ezer jüanról indul (8,7 millió forint), amiért cserébe biometrikus azonosítást is kapunk, de plusz pénzért 100 kilométerrel nagyobb hatótávot is kérhetünk az aksi kibővítésével. Az Aiways villanyautója Kínában a NIO ES8-as közvetlen ellenfeleként kerülhet piacra, de olyannyira, hogy még a megjelenése is kísértetiesen hasonlít rá.

Hogy a start-up miként szeretne berobbanni Európába, hány autó gyártásával számol, és mennyibe kerül majd az európai vásárlók számára az U5 ION, arról biztosan több információt kapunk a márciusi autószalonon. Ott egyébként egy másik modellt is kiállít a vállalat, mégpedig a metanol meghajtású üzemanyagcellás szuperautót, a Nathaliet, mely 2,5 másodperc alatt tudja elérni a 100 km/h-s sebességet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.