Elkészült a Nio második akkucserével támogatott útvonala

Bár a világ több pontján megbukott már az akkucserés villanyautózás, mindig akadnak még olyanok, akik hisznek benne. Kézenfekvő, hogy ha lassú megtölteni egy akkut energiával, akkor ne töltögessük, hanem cseréljük ki, mint a fényképezőgépünkben vagy a kézi szerszámainkban. A legújabb próbálkozó a kínai Nio, amely a Peking és Sanghaj közötti G2-es autópálya mentén építette ki autói számára az akkucsere infrastruktúrát. A nagyjából 1200 km-es útszakasz mentén egymástól közel egyforma távolságra 8 cseretelepet hoztak létre, ahol a Nio ES8 típusú villanyautók lemerült akkucsomagjait 3 perc alatt teljesen feltöltöttekre tudják cserélni. Az új szolgáltatásnak köszönhetően a Nio ügyfelek valóban néhány perces megállókkal teljesíteni tudják a két nagyváros közötti távot. A sűrűn elhelyezett megállók természetesen nem jelentik azt, hogy ilyen gyakran meg is kellene állni, hiszen a Nio ES8 közel 500 km-es elméleti hatótávval rendelkezik.

A rendszer nagyjából három parkolóhelyet foglal el és teljesen automatikus. Az épületbe behajtó autó aljáról a gépek pillanatok alatt leveszik az akkumulátort, és újat tesznek a helyére. A Nionak ez már a második ilyen útszakasza Kínában, hiszen a Peking és Sencsen közötti kb. 2200 km-es autópályára 2018-ban már telepítettek 18 csereállomást.

A Nio az akkucsere telepek mellett mobil töltőket is üzemeltet, amelyek az elakadt autós segítségére sietnek, hogy a magukkal vitt akkumulátorból töltsék fel az ügyfél autójának lemerült akkumulátorát. Hogy a Nio mennyire komolyan gondolja a villanyautózást és a világméretű terjeszkedést jól mutatja, hogy saját csapattal vesznek részt a Formula E bajnokságban, és az EP9 sportautójuk tartja a körrekordot a Nürburgring-Nordschleifen.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.