Fontos biztonsági funkció érkezik a Teslákhoz

A 9.0-s szoftverfrissítés tavaly októberben számos újdonságot hozott az utakon futó Teslákhoz, többek között a Dash Cam módot, melynek bekapcsolásakor a belső visszapillantó tükör egyik előre néző kameráját használva rögzíti az autó az előtte történő eseményeket. Ezzel gyakorlatilag egy harmadik féltől vásárolt és utólagosan beszerelt berendezést váltott ki a Tesla egy ingyenesen hozzáférhető szoftverfrissítéssel, ami a jövőben további javításokat fog kapni. Jelenleg azonban a fedélzeti kamera mód még kimondottan kezdetleges – egyik legnagyobb kritikája, hogy ha már úgyis az Autopilot kameráját használja, akkor miért nem megoldható, hogy az autó minden irányban tudja követni és rögzíteni, ami körülötte történik. Így megakadályozhatóak lehetnének például a hackeléses autólopások is, ahol a rafináltabb tolvajok akár pillanatok alatt is beindíthatják az autót egy laptop segítségével. Mi több, az elmúlt hetekben több olyan incidensről is beszámoltak a kaliforniai Bay Area környékén elő Tesla-tulajdonosok, ahol a tolvajok kifejezetten Teslákat, jellemzően Model 3-asokat céloztak meg, és törték be az ablaküveget, hogy hozzáférhessenek a csomagtartó tartalmához. Előfordult, hogy egy hét alatt 12 villanyautó esett áldozatul a bűnözőknek ugyanabban a parkolóban.

Forrás: u/itsmeritesh/Reddit

Mindez pedig sürgőssé tette egy olyan biztonsági funkció kifejlesztését, mely 360°-os látószögben képes vigyázni a parkoló járműre is. A minap Elon Musk a Twitteren megerősítette, hogy hamarosan lesz ilyen megoldás, és a Sentry Mode nevet kapja. A vezérigazgató először azt írta, hogy a program az Enhanced Autopilottal rendelkező autókhoz érkezik, majd később tisztázta, hogy nem szükséges hozzá a csomag megvásárolása, hanem valamennyi AP2+ hardverrel felszerelt Tesla megkapja. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan fog működni az új funkció, de a teljes körű megfigyelő rendszerrel már nem lesz könnyű elbújni az autó vigyázó szemei elől.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.