Szeptember 1: ŠKODA ENYAQ iV világpremier

Szeptember elseje idén nem csak az iskolakezdést jelenti. Prágában este 7-kor végre leleplezik a Škoda első, alapoktól villanyautónak tervezett, tágas, nagy hatótávú elektromos autóját.

Személyes és virtuális bemutató

A koronavírus az életünk számos területén előtérbe hozta a virtualitást, így A tavaszi Genfi Autószalon elmaradását követően a legtöbb gyártó interneten közvetítve leplezte le újdonságait. Úgy tűnik ezek a megoldások egy ideig még velünk maradnak. A Škoda úgy döntött ötvözi a két lehetőséget, bár az újságírók személyesen is jelen lehetnek az ENYAQ leleplezésén, de aki személyesen nem tud vagy nem szeretne részt venni a bemutatón, ő az interneten követheti az eseményt. Valójában ennél is többről van szó, felépítettek ugyanis egy virtuális Škoda standot, amit a látogatók nem csak videón nézhetnek meg, hanem végig is járhatnak, tetszőleges sorrendben, mindenhol annyit időzve, amennyit szeretnének. A skoda-virtual-event.com weboldalon bejelentkező érdeklődők számára szeptember elsején 18:40-kor nyílnak meg a virtuális kapuk. 19:00-kor kezdődik meg az ENYAQ modell leleplezése, előtte és utána 20-20 percen keresztül pedig a Škoda újdonságairól tájékozódhatnak az érdeklődők.

A bemutató és az élő stúdióban folytatott interjúk mellett a ŠKODA Cinema rengeteg videót kínál, a legérdekesebb azonban az egyénileg vezérelhető 360 fokos kamerarendszer, melynek segítségével a résztvevők szabadon mozoghatnak a virtuális Škoda standon. A digitális bemutatóteremben megtekinthető lesz a Škoda VISION iV tanulmányautó és a Škoda ENYAQ iV sorozatgyártású modell.

A bemutatón Tibor személyesen is részt vesz, így beszámol majd első benyomásairól, bár a Villanyóra podcast hallgatói megszavazták, hogy dízel Octavia helyett elektromos Citigo-val utazzon Prágába, így ha villanyautó szkeptikus olvasóink aggódnak, hogy időben megérkezik-e, részt vehetnek a virtuális bemutatón, amely nem csak újságírók, hanem a Škoda rajongók, érdeklődők számára egyaránt nyitott.

Ötféle teljesítmény, három akku méret, két hajtásrendszer

Az ENYAQ kétféle hajtásrendszerrel, háromféle akku mérettel és ötféle teljesítménnyel kerül piacra. A Škoda ENYAQ iV 50 nevű belépő modell bruttó akkukapacitása 55 kWh (nettó: 52 kWh), a hátsó kerekeket hajtó villanymotorjának teljesítménye 109 kW, a WLTP ciklus szerinti hatótáv 340 km. Az ENYAQ iV 60 teljesítménye 132 kW, akku kapacitása pedig 62 kWh (58 kWh), amely 390 km hatótávhoz elegendő. Az ENYAQ iV 80 hátsó kerék hajtású változatának teljesítménye 150 kW, a hatótávja eléri az 500 kilométert. Bruttó akku kapacitása 82 kWh (nettó: 77 kWh). A legnagyobb akkuval szerelt modell összkerékmeghajtással is megrendelhető. A 80X modell rendszerteljesítménye 195 kW, a vRS változat pedig motorjai pedig 225 kW-ra képesek. A csúcsmodell mindössze 6,4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h sebességre, végsebessége pedig 180 km. Az összkerekes változatok WLTP hatótávja 460 km.

40 perces villámtöltés, tágas belső, modern megoldások

A Škoda ENYAQ iV akár 125 kW egyenáramú töltésre képes, amivel a megfelelő töltőoszlop esetén 40 perc alatt 80%-ra tölthető az akkumulátor. A fedélzeti töltő teljesítménye opcionálisan 11 kW lehet, így 3 fázisú AC töltőoszlopokon ennyi a maximális töltési teljesítmény. Természetesen otthon, hagyományos konnektorból is tölthető az autó, a gyári töltésvezérlővel 2,3 kW teljesítménnyel.

Az ENYAQ legfőbb tulajdonsága a tágas belső tér, amely elsősorban a Volkswagen MEB platformja által biztosított nagy tengelytávolságnak köszönhető. Nem csak az utasoknak kínál bőséges helyet a személyautó, a csomagtér 585 literes méretére sem lehet panasz, így valódi családi autóként tekinthetünk az elektromos Škodára.

A jármű modern infotainment megoldásokkal is rendelkezik, így a 13″ középső képernyő kiegészíthető HUD (Head-Up-Display) és AR (Augmented Reality) szélvédőre vetítő információs rendszerekkel. Természetesen állandó internetes kapcsolattal is rendelkezik az autó.

A fejlett vezetéstámogató rendszerek mellett olyan megoldások is segítik a biztonságos autózást, mint a mátrix-LED fényszóró.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.