Főoldal » elektromos autó » Itt az olcsóbb elektromos Jaguar

Itt az olcsóbb elektromos Jaguar

EV320 néven új változat jelent meg a Jaguar első és egyelőre egyetlen tisztán elektromos modelljéből, az I-PACE-ből. Ahogyan a neve is utal rá, ez a típus 80 lóerővel gyengébb, mint a 400 lóerős EV400, de cserébe a vételára is közel 15 000 euróval alacsonyabb. Az I-PACE EV320 egyelőre csak Németországban és Hollandiában elérhető, és csak limitált darabszámban kerül gyártásba, azt viszont nem árulta el a Jaguar, hogy hány darabot tervez belőle eladni. Hollandiában bruttó 65 990 euró a típus indulóára, míg az erősebb változat 81 855 eurónál kezdődik.

Az EV320 és az EV400 hajtáslánca teljesen megegyezik, így a villanymotorokat sem cserélte ki a gyártó, mindössze újrakalibrálta azokat, hogy az összeteljesítmény és az össznyomaték ne haladja meg a 320 lóerőt (235 kW-ot) és az 500 Nm-t. Az aksi is maradt a régi, 90 kWh kapacitással, ami a WLTP szerint 470 kilométernyi hatótávolságra elég. Az alacsonyabb ár a gyorsulásban köszön vissza leginkább, hiszen míg a 400 lovas vadmacska 4,8 másodperc alatt éri el a százas tempót, addig a gyengébb I-PACE ezt „csak” 6,4 szekundum teljesíti. A végsebességet is visszafogta a Jaguar, 200 km/h helyett 180 km/h a csúcs az EV320-szal.

Az elektromos sportterepjárót nemrég érte el egy jelentősebb megújulás, mely többek között frissített Pivi Pro infotainment-rendszert, 11 kW-os fedélzeti töltőt, új légszűrő-rendszert, s számos vadonatúj digitális szolgáltatást hozott magával, ezek természetesen már mind bekerültek az EV320-ba is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.