Hivatalos fotókon a Hyundai Ioniq 5

Hatalmas az érdeklődés a Hyundai első, alapoktól villanyautónak tervezett modellje, az Ioniq 5 iránt. A világon elsőként decemberben Ausztriában nyílt meg az előrendelési lehetőség, és annak ellenére foglalták le néhány hét alatt a 150 példányt, hogy még hivatalos fényképet sem láttunk eddig az autóról.

Az álcázással alaposan ellátott tesztautók fotói alapján azt már sejteni lehetett, hogy az autó erősen hasonló a tavaly Frankfurtban leleplezett Hyundai 45 tanulmányautóhoz, de most, hogy végre megjelentek az első képek, további bizonyosságot kaptunk arról, hogy a sorozatgyártásba kerülő modell nem csak a 45 tanulmány sziluettjét, de annak néhány fontos stílusjegyét is megőrizte.

Az Ioniq 5 lesz az első modell, amely a Hyundai csoport E-GMP platformjára, azaz az elektromos autókhoz tervezett moduláris padlólemezre épül. Az autó egyik újdonsága a V2L lehetőség, amely gyakorlatilag egy 3,5 kW-tal terhelhető konnektor, amivel kempingezéskor, esetleg otthoni áramszünet esetén táplálhatjuk a legfontosabb elektromos berendezéseinket.

Az autó kétféle akkumulátorral lesz megvásárolható. A kisebb, 58 kWh-s csomag 450 km WLTP hatótávot, a nagyobb, 73 kWh-s akku pedig 550 km hatótávot ígér. Az akku 800 voltos rendszerű lesz, és az ígéretek szerint 18 perc alatt feltölthető 10-ről 80%-ra az erre alkalmas töltőoszlopoknál. A 130 kW-os átlagos töltési teljesítményhez 232 kW-os csúcsteljesítmény tartozik, ami azt jelenti, hogy a megfelelő tartományban 5 perc alatt több mint 100 km hatótáv tölthető vissza az akkuba.

A töltési jellemzőknél meg kell említeni a napelemes tetőt is, ami a Hyundai Sonata hibridből már ismert. A PHEV modellben a gyártó adatai szerint éves 1300 km-re, azaz átlagosan napi 3,5 km megtételéhez elegendő energia nyerhető a napelemekből. Az új Ioniq-ról még nem ismert hasonló adat, amennyiben az autó hajtásrendszere gazdaságosabb, akár ennél többet is autózhatunk majd ingyen.

EZT OLVASTAD MÁR?  Kongón áll vagy bukik az elektromos autózás jövője?

Az autó leleplezésére, ahogy az utóbbi egy évben már megszokhattuk, a koronavírus világjárvány miatt egy online eseményen kerül majd sor 2021 februárjában.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.