Főoldal » elektromos autó » Hivatalos fotókon a Hyundai Ioniq 5

Hivatalos fotókon a Hyundai Ioniq 5

Hatalmas az érdeklődés a Hyundai első, alapoktól villanyautónak tervezett modellje, az Ioniq 5 iránt. A világon elsőként decemberben Ausztriában nyílt meg az előrendelési lehetőség, és annak ellenére foglalták le néhány hét alatt a 150 példányt, hogy még hivatalos fényképet sem láttunk eddig az autóról.

Az álcázással alaposan ellátott tesztautók fotói alapján azt már sejteni lehetett, hogy az autó erősen hasonló a tavaly Frankfurtban leleplezett Hyundai 45 tanulmányautóhoz, de most, hogy végre megjelentek az első képek, további bizonyosságot kaptunk arról, hogy a sorozatgyártásba kerülő modell nem csak a 45 tanulmány sziluettjét, de annak néhány fontos stílusjegyét is megőrizte.

Az Ioniq 5 lesz az első modell, amely a Hyundai csoport E-GMP platformjára, azaz az elektromos autókhoz tervezett moduláris padlólemezre épül. Az autó egyik újdonsága a V2L lehetőség, amely gyakorlatilag egy 3,5 kW-tal terhelhető konnektor, amivel kempingezéskor, esetleg otthoni áramszünet esetén táplálhatjuk a legfontosabb elektromos berendezéseinket.

Az autó kétféle akkumulátorral lesz megvásárolható. A kisebb, 58 kWh-s csomag 450 km WLTP hatótávot, a nagyobb, 73 kWh-s akku pedig 550 km hatótávot ígér. Az akku 800 voltos rendszerű lesz, és az ígéretek szerint 18 perc alatt feltölthető 10-ről 80%-ra az erre alkalmas töltőoszlopoknál. A 130 kW-os átlagos töltési teljesítményhez 232 kW-os csúcsteljesítmény tartozik, ami azt jelenti, hogy a megfelelő tartományban 5 perc alatt több mint 100 km hatótáv tölthető vissza az akkuba.

A töltési jellemzőknél meg kell említeni a napelemes tetőt is, ami a Hyundai Sonata hibridből már ismert. A PHEV modellben a gyártó adatai szerint éves 1300 km-re, azaz átlagosan napi 3,5 km megtételéhez elegendő energia nyerhető a napelemekből. Az új Ioniq-ról még nem ismert hasonló adat, amennyiben az autó hajtásrendszere gazdaságosabb, akár ennél többet is autózhatunk majd ingyen.

Az autó leleplezésére, ahogy az utóbbi egy évben már megszokhattuk, a koronavírus világjárvány miatt egy online eseményen kerül majd sor 2021 februárjában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.