Ioniq 5 – Napelemes tető és 500 km hatótáv

Dél-Koreában a helyi szakportálok szerint 2021 áprilisára várható a legújabb tisztán elektromos Hyundai modell, a tágas Ioniq 5 bemutatója, így egyáltalán nem meglepő, hogy egyre több lesifotó készül a többé-kevésbé álcázott autóról, hiszen folynak a közúti tesztelések.

Napelemes tetővel érkezhet a Hyundai Ioniq 5 (fotó: roadtest.co.kr)

A Korean Car Blog múlt heti cikkében egy érdekes felülnézeti képet láthatunk az autóról, amelyből kiderül, hogy méretes napelemet integráltak az Ioniq 5 tetejére. Ettől a megoldástól sokan várják a csodát, az ingyenes autózást, a gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy viszonylag magas, forintban milliós nagyságrendű felárért jó ha féltucat extra kilométert kapunk naponta. A Hyundai esetében nem újdonság egyébként a napelemes tető, az már 2019-ben megjelent a Hyundai Sonata hibrid változatán. A koreai gyártó megoldásának érdekessége, hogy a napelem közvetlenül tölti az autó 12V kisfeszültségű akkumulátorát és a nagyfeszültségű meghajtó akkut, ellentétben például a Toyota Prius 4 esetén alkalmazott napelemes megoldással, ahol a napelem egy teljesen különálló akkumulátort tölt.

A cikkből azonban további részleteket is kiderülnek a típusról. Az egyik legfontosabb talán az autó ára. Az akkumulátor méretétől függően 42.900 és 45.400 dollár (13,5-14,5 millió forint) közé várják az autó induló árát a hazai piacon, amit a bőkezű Dél-Koreai állami támogatás 24.500 dollárra (7,7 millió forint) csökkent.

Ha már szó esett a többféle akkuméretről: az autó 58 kWh, illetve 72 kWh kapacitású akkumulátorral lesz megvásárolható. A nagyobb akkus modell hatótávját 450-500 km közé várják, de ez a becslés leginkább a Kona elektromos változatának 64 kWh akkuján alapul. A hatótávot az is jelentősen befolyásolhatja, hogy összkerék-hajtással választjuk az autót, vagy megelégszünk a kétkerekessel, ugyanis ez is opció lesz. Az elektromos autóknál az akkuméret mellett legfontosabb paramétert a töltési teljesítmény jelenti. Korábbi információk szerint az Ioniq 5 túlteljesíti majd az elvárásokat, mivel a 800 voltos rendszerrel a 350 kW-os töltési teljesítményt célozzák meg. Nagyon várjuk az első töltési teszteket, hiszen ezt az elméleti maximumot még a Porsche Taycan sem éri el.

Az Ioniq 5 világelsőként V2L (Vehicle to Load) funkciót is kap, amellyel külső elektromos berendezések energiaellátását lehet megoldani. A rendszer 24 kWh felhasználását teszi lehetővé az akkumulátorból, így az autó remek társ lehet például kempingezéskor, de sok egyéb esetben is helyettesíthet egy kis teljesítményű benzines aggregátort.

Az Ioniq 5 méretei közül egyelőre a hosszúság (4635 mm) és a tengelytávolság (3000 mm) ismert, amelyek nagyobbak, mint az egyik legfőbb versenytársnak tekinthető Volkswagen ID.4 adatai.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.