HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Együtt gyártana okos villanyautókat a kínai Baidu és a Geely

Sokat foglalkozott a közelmúltban az Apple autógyártási ambícióival a szaksajtó, amely azért is érdekes, mert a régi nagy autógyártók mellett egyre nagyobb szerep jut a tech cégeknek is az autógyártásban. Tulajdonképpen logikus és várható lépés ez, ha figyelembe vesszük, hogy 30 éve a világítás volt a legfontosabb elektronikai összetevője az autóknak, ma pedig egyre inkább guruló számítógépekkel közlekedünk.

Egy friss bejelentés szerint – amelyről az MTI is beszámolt – a kínai Baidu internetes óriás, és a Geely autógyártó közös vállalatot tervez létrehozni elektromos járművek gyártására. Az együttműködésben a Baidu az okos személygépjárművek vezetési képességeihez szükséges technológiákat biztosítja, míg a Geely az autógyártásban és tervezésben szerzett tapasztalatával járul hozzá a közös vállalat sikeréhez. A piacra lépés tervezett idejéről egyelőre nem közöltek részleteket a felek.

Robin Li, a Baidu társalapítója és vezérigazgatója így fogalmazott: „Kína az elektromos járművek legnagyobb piacává vált, az elektromos autók vásárlói pedig intelligensebb, új generációs járműveket várnak el.”

A Baidu számára nem újdonság az autóipari szoftverfejlesztés, ugyanis a cég Apollo nevű, önvezetésre kifejlesztett technológiai platformját már 2017 óta használják okosjárművek gyártásában, és a vállalat három kínai nagyvárosban is üzemeltet önvezető taxikat, igaz, egyelőre sofőrökkel.

Hazánkban a Geely autógyártó neve a többségnek valószínűleg nem cseng ismerősen, ezért érdemes elmondani a cégről, hogy 2010-ben ez a vállalat vásárolta meg a Fordtól a Volvo márkanevet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.