Főoldal » elektromos autó » Újabb csatát nyert a Tesla Berlinben

Újabb csatát nyert a Tesla Berlinben

Nagyjából 3 hete számoltunk be róla, hogy a Tesla berlini gyára megkapta a 15. előzetes engedélyt is a munkálatok újabb fázisának megkezdésére.

Nem kellett rá sokat várni, hogy ismét környezetvédő csoportok támadják meg a határozatot a bíróság előtt.

15:0

Most, hogy (rajtam kívül) mindenki foci lázban ég, sport nyelvre fordítva kijelenthetjük, ismét megnyerte a Tesla a meccset a bíróságon, még ha a gyakorlatban nem is őket, hanem az engedélyeket kiadó szerveket perelték.

A legutóbbi csörte a telepített gépsorok próbaüzeme körül zajlott. A Berlin mellett épülő gyár első üteme gyakorlatilag elkészült – állnak a főbb épületek, jó pár alvállalkozó már le is vonult, jelenleg néhány kisebb kiszolgáló épület nő még ki a földből, illetve folyik a második ütem, az akkugyár csarnokának alapozása.

Emellett persze gőzerővel zajlik a munka a kész épületeken belül, a Tesla pedig engedélyt kért és kapott a festőüzem, a karosszéria üzem és az öntöde próbajáratára, a gépek finomhangolására. A szokásos drónvideók egyikén már azt is látjuk, hogy az Amerikából importált Model Y kasztnikon már az új festőüzemben elvégezték az alapozást is.

A Grüne Liga és a Nabu nevű környezetvédő szervezetek viszont bíróságon támadták meg a határozatokat, azzal érvelve, hogy a próbagyártás veszélyezteti a környezetet és a talajvizet. Az első fok most ellenük ítélt, kimondták, hogy nem volt szabálysértő az illetékes hatóságok előzetes engedélye, tovább folyhat a munka. A szervezetek még mehetnek a berlini legfelsőbb bírói szervhez felülvizsgálatra – egyelőre nem tudni, élnek-e ezzel a lehetőséggel.

Ha minden jól megy a legfrissebb tervmódosítások és az akkugyár építési terveinek nyilvános szemléjével és meghallgatásával, akkor szeptember-október magasságában megkaphatja a gyár a végleges építési engedélyeket, és november elején megkezdődhet a gyártás. Igazi tömegtermeléssel 2022 elején számolhatunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.