Mennyit fejlődött az elektromobilitás 5 év alatt?

Öt évvel ezelőtt, a Totalcar szerkesztősége egy remek ötletet eszelt ki. Fogtak egy Kia Soul EV-t, amibe beültették a szerkesztőség két legrutinosabb villanyautósát, majd elküldték őket országjárásra. Sipos Zoli és Máth Dávid néhány hónappal korábban azzal az autóval már megjárta Németországot is, úgyhogy egy országos túra gyerekjátéknak tűnt, de mivel a TC az olvasók szórakoztatását tűzte ki célul, mindenféle meglepetést is kitaláltak az úton lévők szívatására. Bár akkor az alapján úgy tűnhetett, hogy a villanyautózás még nem elég érett a főműsoridőre, a megtett kör egy kiváló referencia lett, ami a jövőben viszonyítási alapként szolgálhat a fejlődés bemutatására.

Az öt évvel ezelőtti út néhány szakasza

Ma pedig 2021-et írunk, tehát ez már a jövő, így arra gondoltunk, hogy megnézzük mi változott öt év alatt az elektromobilitás világában. Vajon még mindig ugyanúgy szívás a villanyautók feltöltése? Vagy az azóta kb. százszorosára nőtt autóállomány miatt még a korábbinál is nehezebb szabad töltőt találni? Bár a privát életünkben akár hosszabb utakra is elindulunk villanyautóval, azokat az utakat nem szoktuk élőben dokumentálni, illetve ott inkább a saját illetve a családjaink igényeinek próbálunk megfelelni. Ezúttal azonban nem lesz más célunk, csak hogy minél gyorsabban végigjárjuk az eredeti útvonal állomásait.

Annak idején a TC csapata 5 napot szánt a nagyjából 1300 km-es útra, és több helyen is foglalt szállást, de nekünk erre ezúttal csak egy hétvégénk, vagyis két napunk lesz. Ráadásul kísérő kocsi sem jön velünk, hogy elvontasson a következő töltőig, ha lemerülnénk. Az eddigi tapasztalataink alapján úgy gondoljuk, hogy a Kia e-Soul mellé nincs is szükség ilyesmire.

Igen, az autót ezúttal is a koreai gyártó adja. Egy olyan Kia e-Soul lesz a közlekedési eszközünk, amit néhány hónapja már részletesebben is bemutattunk. A típus frissített változata jól mutatja, hogy a töltőhálózat mellett az autók is rengeteget fejlődtek.

A kalandunk tehát most szombaton, július 3-án reggel indul, és két nap során végig követhető lesz itt, illetve a közösségi médiafelületeinken. Az eseményekről Szűcs Gáborral (Szöcske) felváltva számolunk majd be, és időnként egy-egy élő bejelentkezés formájában is megosztjuk majd a tapasztalatainkat.

Kövessetek bennünket szombaton és vasárnap a Villanyautosok.hu-n!

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.