Képek szivárognak az austini és berlini Tesla gyárak belsejéből

Miközben mindenki a német gyár körüli partizánakciókra és drámára, illetve a kínai műbalhékra koncentrál, a Tesla szépen csendben halad előre gyárai számának megduplázásával. Most, pár nap különbséggel mind az austini, mind a berlini építkezésről ritka képeket kaptunk: benézhettünk az épületek belsejébe.

A robot-hadsereg készenlétben áll.

Hónapok vannak hátra

Mind az új amerikai, mind az első európai Tesla gyár építését számos drón-csapat követi, így akit érdekel az építkezések alakulása, heti rendszerességgel nézhet friss videókat. Vicces, hogy ezt a sanghaji üzem építése óta gyakorlatilag természetesnek vesszük, pedig korántsem az – legalábbis én nem tudok még egy olyan ipari létesítményről, amelynek építését ekkora figyelem övezi, illetve ahol ezt a cég vezetése tolerálja és engedélyezi.

Azonban ahogy emelkednek a falak, úgy lesz nehezebben követhető a beruházások készültségének állapota, hiszen a belső munkálatokról nincsenek felvételek. Most mégis érkezett pár friss kép.

A Berlintől délkeletre található Grünheide városkája melletti projekt úgy „berlini gyár”, ahogy a mogyoródi pályán rendezett Forma 1-es verseny „budapesti futam”. Állatában a környezetvédők és egyéb érdekcsoportok tiltakozás, a szakszervezetek előre bejelentett aggodalmai, illetve a faültetvényben élő denevérek sorsa áll a média figyelmének középpontjában, de a legfrissebb hírek szerint a cég megkapta a 15. előzetes engedélyt is, így mostantól hivatalosan megkezdődhet a teleptett gyártósorok tesztelése. A határozat lehetővé teszi a festőüzem, az öntöde, és a karosszéria-üzem próbajáratát is.

Ezzel szinte egy időben felkerült a Google Mapsre pár fotó, amelyeket egy bizonyos Bogdan Czyński a gyár belsejében lőtt, és ezek segítenek kicsit eligazodni a munkálatok előrehaladottságát illetően.

This slideshow requires JavaScript.

A fenti képek tanúsága szerint van olyan része az épületegyüttesnek, ahol még az aljzatbetont öntik ki, máshol viszont már a helyükön vannak a robotok, és a gépek beállítása folyik. Az építkezés jelenleg 24 órás munkában zajlik, amire szintén külön engedélyt kértek és kaptak. A gyártás valószínűleg szeptember-október során kezdődhet, a hatóságok az ehhez szükséges engedélyeket szeptemberre ígérik.

Istenverte robotok

A texasi gyár építése is rohamléptekkel folyik – az első ütemben itt is a Model Y gyártása indul majd meg, eleinte Kaliforniából importált akkucellákkal.

Az austini üzemnek is vannak olyan részei, ahol már folyik a gépek finomhangolása. Azt már korábban is láttuk, hogy az IDRA hatalmas prés-öntő masinái már folyamatosan gyártják a darabokat. Az online vita inkább arról szól, hogy ezek egyszerűen leselejtezendő próba darabok, vagy esetleg a Model Y, netán az új Model S kaliforniai gyártáshoz szánt elemek.

Most kikerült egy videó a gyár belsejéből, ahol működő robotokat látunk. Az angol nyelvű kommentár Samuel L. Jackosn híres B filmjére emlékeztet, ahol, kicsit cenzúrázva, arról beszél, elege van az istenverte kígyókból az istenverte repülőn. Nos itt a robotok kapcsán fejezi ki valaki nem tetszését, merthogy átveszik az emberek munkáját.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.