Villanyautós találkozót tartottak Abdán

Múlt szombaton Abdán találkoztak a villanyautósok és a villanyautózás iránt érdeklődők. A Győr közelében fekvő kistelepülés főutcáját teljesen megtöltötte elektromos autókkal, az a közel 450 regisztrált résztvevő, akik több mint 150 autóval érkeztek. A találkozón szinte minden ma kapható modell megjelent, a legnépszerűbb típusokból (Nissan LEAF, Renault Zoe, Hyundai Ioniq) több mint egy tucat példány vonult fel, Teslából is legalább 15 érkezett.

(videó: Szabó Zsolt)

A kiállítóként jelen lévő cégek számos érdekességet, újdonságot bemutattak, megcsodálhattunk egy tisztán elektromos nyerges vontatót, de többek között az év egyik leginkább várt modellje, a Škoda ENYAQ is kipróbálható volt, de Porsche Taycannal is mehettek egy kört az érdeklődők. Az elektromobilitás természetesen ma már nem kizárólag a négykerekű járműveket jelenti, így különböző elektromos motorkerékpárok, rollerek, elektromos rásegítéses kerékpárok tesztelésére is lehetőség nyílt.

(videó: Szabó Zsolt)

Az abdai találkozó igazi családi nap volt, így az autók iránt kevésbé érdeklődő családtagok is találtak szórakozási lehetőséget, a legkisebbek számára ugrálóvár, arcfestés, a nagyobbaknak kreatív sarok, karikatúra rajzolásra egyaránt lehetőség volt, a gyerekek pedig nagyon élvezték a pecsétgyűjtést, amelyért ajándékcsomagot kaptak. A színpadon érdekes szakmai és szórakoztató előadásokat élvezhetett a közönség. Délelőtt a település polgármestere, Szabó Zsolt köszöntötte a résztvevőket, ezután a villanyautosok.hu élő Villanyóra podcast felvétele következett, melynek vendége Németh Ági, a találkozó fő szervezője volt. Ebéd után Svihák Oszkár gyermekműsora, Lorán Barnabás (Trabarna) stand-up előadása, végül a Mobilis Győr érdekes jelenségeket felvonultató bemutatója következett.

A találkozóra az ország minden részéről érkeztek villanyautósok, jól demonstrálva, hogy ma már nem jelent kihívást elektromos autóval nagyobb távolságok megtétele sem. Az egyik legtávolabbról érkező vendég Szabolcsi Károly volt, aki Nyíregyházáról indult kora reggel, oda- és visszaúton összesen 871 kilométert tett meg a kis akkus (28 kWh) Hyundai Ioniq-kal. Az autópályán 120-125 közötti tempó ellenére közel 11 órás autózás során hétszer állt meg tölteni, alkalmanként 8-17 percre.

This slideshow requires JavaScript.

A rendezvényen két fotós, Tölgyesi Norbert (Noko Fotó) és Tóth Péter egyaránt rengeteg remek fotót készített, melyek megtalálhatók a Noko Fotó honlapján, a Noko Fotostudio Facebook oldalán„Tóth Péter photography” Facebook oldalán, valamint hamarosan megjelenik TeslaMaster YouTube csatornáján is a videós beszámoló az eseményről.

Köszönjük a szuper rendezvényt minden résztvevőnek, a szervezőknek, azaz a Győr környéki villanyautósoknak és természetesen az esemény támogatóinak: 101EVPark, AGT, balesetikarterites.hu, Bookmycharging, E.On, Electroadshow, EvDirect, Ev-fan.hu, Gekk-go, Harnyas Pékség, Holt Rábcáért Egyesület, Mobiliti, Mol Plugee, Niu, Nova Futura, Pappas Auto, Parkl, Patronbirodalom, Porsche Pest, Tea., villanyautosok.hu.

Ha valaki lemaradt az abdai találkozóról, ne csüggedjen, idén további villanyautós események. találkozók is várható, Budapesten és vidéken egyaránt. Terveink szerint legközelebb Gönyű (2021.08.15), majd Balatonfüred (2021.09.18), Keszthely (2021.09.25), végül Miskolctapolca (október 16.) ad otthont vidéki találkozónak.

Címlapkép: Tóth Péter photography

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.