Itt a véres kard: már a szalonban szétesik a 35 milliós Tesla!

Van, amikor valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, és élni kell a gyanúperrel, hogy talán nem az. Ha például most azt írná egy ismeretlen Twitter-fiók, hogy ebben a negyedévben 300 ezer autót ad el a Tesla, meg csinálna hozzá színes-szagos grafikont is, attól még nem hoznánk le címlapon.

Úgy látszik, néha mégis túl nagy a kísértés.

A kezében maradt a légzsák

Az amerikai Jalopnik autós oldal leginkább szabadszájú stílusáról és beszólogatós cikkeiről ismert – ezeknek gyakori célpontja a Tesla, aminek autóin jókat szoktak élcelődni. Így aztán amikor találtak egy TikTok-videót, amin egy újdonsült Model S Long Range tulajdonos arról panaszkodik, hogy a kezében maradt a Yoke kormány légzsákja, nem gondolkodtak sokat, érkezett is a vitriolos írás: na ugye, hogy mekkora hulladék a Tesla.

Innen már nem tartott sokáig, mire más internetes oldalak is átvették a hírt – a hírt, amiben a szerző még gúnyolódik is azokon a hozzászólókon, akik az eredeti videó hitelességét kérdőjelezték meg. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az autó jól láthatóan szállítás alatt van, transport mode-ban, így valami nem stimmel a forrással, de ez nem hatotta meg a szerzőt, mint mondta, lehet, hogy csak a tulajdonos kapcsolta ebbe az üzemmódba a kocsit. (A felhasználó által a vontatáshoz aktiválható transport mode és a gyári szállítás üzemmódja egyébként nem ugyanaz, utóbbinál nagy piros feliratok is figyelmeztetnek erre minden képernyőn, ez sokkal inkább egy szerviz üzemmód – köszönjük TeslaMasternek a megerősítést ebben.)

Nem tartott sokáig, míg kiderült, hogy a videó kamu volt, amit egy likevadász TikTok-felhasználó töltött fel, aki már elnézést is kért egy újabb posztban. Egészen pontosan azt mondta, hogy besétált a kereskedésbe, beült egy nyitott, lefóliázott Model S-be, és azt filmezte, mekkora menő, hogy ilyen autót vett – még a képernyővédő fóliát is lehúzta, mintha most venné át a kocsit. Erről van jó pár videó is a TikTokján.

Később azonban kirakott egy – azóta már törölt – bocsánatkérdő videót, ahol elismerte az átverést. Az nem derül ki a videóból, hogy a légzsákot ő vette-e ki, vagy a szerviz munkatársai ellenőrizték éppen, netán tényleg gyártási hibáról van-e szó. Egy kis hegyes szerszámmal, például egy lapos végű csavarhúzóval egyébként meglepően könnyű, pár másodperces művelet a modern autók légzsákját kipattintani, úgyhogy az első változat sem kizárható, de pontosan nem tudjuk mi történt.

Természetesen az új fejlemények hatására a Jalopnik és a hírt átvevő oldalak mind elnézést kértek születetett egy újabb cikk a Jalopnikon, ahol elismerik, hogy átverés áldozatai lettek, de fenntartják, hogy ez bizonyosan a lényegen nem változtat. Ez utóbbi gondolattal csak egyetérteni tudunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.