Önvezető autóval szállít ki az Uber Eats

Épp a minap mutattuk meg az első videókat a Hyundai és a Motional által közösen fejlesztett IONIQ 5 önvezető autóról, amely 2023-tól már utasokat is fog szállítani a Lyft robottaxiflottájának részeként, most pedig újabb hírek érkeztek a partnerek háza tájáról.

A Motional, mely a Hyundai Motor Group és az Aptiv közös vállalkozásaként jött létre 2020-ban, és amely tisztán elektromos meghajtású jármű önvezető rendszerének megvalósításáért felelős, nem csupán a Lyfttel, hanem az Uber Eats-szel is együttműködik – a tavaly decemberben bejelentett partnerség szerint a cég teljesen sofőr nélküli kiszállításokhoz használná az önvezető IONIQ 5-öt 2022 elejétől. Ez vette most kezdetét a kaliforniai Santa Monicában.

A tesztprogram egyszerre jelenti a Motional belépőjét az önvezető árukiszállítás világába, valamint az első közúti önvezető kiszállító járművet az Uber Eats számára. A partnerek szerint ez jelenti a biztonságos, költséghatékony, és megbízható kiszállítás jövőjét.

A szolgáltatás úgy működik, hogy a résztvevő kereskedők értesítést kapnak, amikor az IONIQ 5 megérkezik hozzájuk, a vásárló által megrendelt terméket pedig az autó hátsó ülésén elhelyezett speciális rekeszbe tudják betenni. Ezt követően a jármű elindul a vásárlóhoz, aki szintén értesítést kap az autó érkezéséről, az Uber Eats appban kinyitja a hátsó ajtót, és kiveszi a rendelését – igen, itt ki kell battyogni a kocsihoz, és nem elég csak ajtót nyitni.

A partnerek figyelemmel kísérik az ügyfelek visszajelzéseit, hogy közösen egy olyan automatizált szállítási modellt hozzanak létre, amely gyorsan skálázható több területre is Los Angelesben és más városokban. A pilot célja, hogy megalapozza a Motional és az Uber közötti jövőbeni kereskedelmi tevékenységeket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.